Gradovi

Trezorsko poslovanje slamka spasa za Dom zdravlja Ljubinje

Trezorsko poslovanje slamka spasa za Dom zdravlja Ljubinje
Foto: Ustupljena fotografija | Trezorsko poslovanje slamka spasa za Dom zdravlja Ljubinje

LJUBINJE - Zaposleni Doma zdravlja Ljubinje već petnaestak dana obustavljaju rad od 11 do 12 časova svakog dana, zbog potraživanja tri zaostale plate.

Sve je, kažu zaposleni, u ponedjeljak trebalo da kulminira potpunom obustavom rada, ali je situaciju spasilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, od kojih su dobili dopis da će preći na trezorsko poslovanje, što bi, prema riječima Svetlane Vojčić, v.d. direktora Doma zdravlja Ljubinje, podrazumijevalo ranije anuliranje dugova.

"Mi smo svjesni situacije u kojoj imamo malu tranšu, koja je nedovoljna da pokrije sve, jer smo mala opština od svega 3.300 stanovnika i shodno tom broju primamo nedovoljno novca da rasporedimo na lične dohotke nas 16 zaposlenih. S druge strane, u Ljubinju postoji i privatna ambulanta porodične medicine, a sredstva za ovaj oblik primarne zdravstvene zaštite se takođe dijele shodno broju pacijenata u ambulantama", pojašnjava Vojčićeva.

Ona navodi da nedostatak novca mora da se odrazi na plate 16 radnika, od čega je 12 medicinskih i četiri nemedicinska, jer je neka optimalna norma 15.000 pacijenata, tako da, primjera radi, sredstva za hitnu medicinu primaju samo za pola tima, ali moraju raditi kao da imaju svih 15.000.

Nepovoljni kriterijumi za male sredine će se, kako je najavljeno iz resornog ministarstva, ubuduće rješavati trezorskim poslovanjem, od čega boljitak očekuju i radnici Doma zdravlja Ljubinje.

Kažu da su im iz Ministarstva i dosad pokušavali iznaći u susret, pa su im slali dodatna sredstva za prevoz i neke druge materijalne troškove, za šta imaju obećanja da će se tako dešavati i u budućnosti, kao i da će im se troškovi anulirati, s obzirom na to da su nekako uspjeli isplatiti oktobarsku platu, ali zato potražuju jul, avgust i septembar, kao i dugove prema Fondu, dobavljačima i slično.

"Dobili smo i pismeni dopis od Ministarstva da od nove godine oni preuzimaju taj dug, a od 1. januara 2022. godine bi trebalo da se finasiramo kao i dosad, iz Fonda zdravstvenog osiguranja, s tim što bi i lokalna zajednica trebalo iz budžeta da izdvaja određeni dio novca", ističe Vojčićeva.

Dodaje da na Domu zdravlja Ljubinje ostaje da isplaniraju budžet kojim bi dio ispunjavali sredstvima iz Fonda, a ostatak je obaveza opštine Ljubinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije