Gradovi

Još čekaju obnovu nakon zemljotresa: Tri mjeseca bez krova nad glavom

Još čekaju obnovu nakon zemljotresa: Tri mjeseca bez krova nad glavom
Foto: N.N. | Tri mjeseca bez svog krova nad glavom
Dragan Sladojević Dragan Sladojević

KOSTAJNICA, PRIJEDOR - Gotovo tri mjeseca nakon stravičnog zemljotresa u Petrinji, koji je i u nekoliko lokalnih zajednica na sjeverozapadu Srpske iselio građane iz njihovih kuća, oni još čekaju vlastiti krov nad glavom.

Primjera radi, svi alternativni smještaji u vlasništvu opštine Kostajnica su puni, potvrđeno nam je u toj lokalnoj zajednici.

"U alternativnim smještajima nam je 15 ljudi. Riječ je o 10 domaćinstava, pošto su uglavnom u pitanju ljudi koji su živjeli sami. Dok se ne naprave novi objekti, oni će tu ostati, budući da su njihovi objekti porušeni, odnosno nisu uslovni za život. Nekako ćemo se mi iznijeti s tim, bitno je da je glava živa", rekao je za "Nezavisne" Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice.

U toj lokalnoj zajednici pregledano je 2.857 objekata, a oštećenja su uočena na njih 935.

"Do kraja sedmice će se znati ukupna materijalna šteta. Sada sabiramo štetu na infrastrukturi. Ali možemo već reći da je šteta višemilionska. Do sada smo donacija dobili oko 630.000 maraka", precizirao je Janjetović.

U Prijedoru je, kao posljedica zemljotresa sa epicentrom u Petrinji u decembru prošle godine, oštećeno više od 500 objekata. Toliko ih je, naime, prijavljeno Komisiji za procjenu štete.

Prema riječima Boška Stojančića, predsjednika ove gradske komisije, još se obrađuju zapisnici sa lica mjesta, tako da nema preciznijih podataka o ukupno procijenjenoj šteti. Sve podatke i fotografije sa terena treba elektronski obraditi, tako da je postupak procjene još u toku.

Stojančić nam je potvrdio da ima još građana Prijedora, pogotovo iz okolnih sela u sjeverozapadnom dijelu, koja su bliže epicentru, koji se nisu vratili u svoje stambene objekte jer su neuslovni za život.

"Ima i onih koji žive i dalje u svojim kućama iako ti objekti nisu sigurni za život", rekao je Stojančić za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, razorni zemljotres je krajem prošle godine napravio brojna oštećenja i u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

Nedavno je objavljeno da je šteta u Kozarskoj Dubici procijenjena na oko dva miliona maraka. Objavljeno je tada i da je kategorizacija štete izvršena na oko 800 objekta u Kozarskoj Dubici, te da sanacija više od 30 nije moguća.

Od javnih institucija najveću štetu pretrpio je objekat Centra za informisanje i kulturu, u kome su smještene biblioteka i RTV Kozarska Dubica, koja je preseljena u hol Doma kulture.

Snažan zemljotres od 29. decembra prošle godine sa epicentrom u Petrinji zadao je glavobolje i brojnim stanovnicima Novog Grada. U tom gradu prijavljena je šteta na više od 460 objekata, od čega ih je najmanje 20 neuslovno za upotrebu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije