Gradovi

Troškovi prevoza đaka "kamen oko vrata"

Troškovi prevoza đaka "kamen oko vrata"
Foto: N.N. | Troškovi prevoza đaka "kamen oko vrata"

DOBOJ - Sačuvati novac u džepu, a poslati djecu u školu, jedan je od najvećih izazova višečlanim porodicama, kojih u Doboju ima 186, a kojima su troškovi prevoza đaka "kamen oko vrata".

Kako izgleda njihova svakodnevna borba, ispričali su danas gradonačelniku Borisu Jeriniću.

"Karta za prevoz đaka je jedna od velikih stavki. Gradonačelnik nam je obećao da će, ne samo osnovne škole, nego i srednje škole sufinansirati karte. Ja izdvajam oko 200 KM za karte za prevoz đaka. Zaposlen sam, a supruga nije", priča Dalibor Ninković, otac četvoro djece.

Višečlane porodice bi odahnule i kada bi njihove kćerke i sinovi imali priliku da ih lokalna vlast stipendira, smatra Olivera Nedić, predsjednica Udruženja "Budućnost 4+", te dodaje da bi još neke sistemske mjere pokolebale porodice sa četvoro i više djece da spakuju svoje kofere u namjeri da se zapute u zemlje EU.

 Ona je istakla da višečlane porodice ne žele da ih društvo posmatra kao socijalne slučajeve, a iz Gradske uprave poručuju da neće sjediti skrštenih ruku i da će tražiti rješenja za potrebe ovih porodica.

 "Grad Doboj će u narednom periodu upravo ovo udruženje proglasiti za udruženje od javnog interesa. Želja nam je da obuhvatimo sve porodice, ne samo u urbanom dijelu grada, već i u ruralnom, tako da se nijedna porodica ne osjeća zapostavljenom što se tiče gradske administracije. Dogovorili smo da napravimo registar svih tih porodica i djece, kako bismo tačno znali njihove probleme", izjavio je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije