Gradovi

Snimali spot na stratištu u Garavicama

Snimali spot na stratištu u Garavicama
Foto: N.N. | Turistička zajednica Bihaća organizovala snimanje spota na stratištu u Garavicama

BANJALUKA - Turistička zajednica grada Bihać organizovala je snimanje spota u Spomen parku u selu Garavice gdje je u Drugom svjetskom ratu, prije 79 godina ubijeno između 12 i 17 hiljada ljudi, mahom Srba.

U Garavicama se nalazi masovna grobnica ustaških žrtava koje su pobijene u ljeto 1941. godine.

Spomen kompleks je i zaštićeni spomenik kulture.  

Turistička zajednica grada Bihaća objavila je na svojoj Facebook stranici Visit Bihać da je snimanje nastupa u Spomen parku Garavice Inisa Bahića, kako su rekli "pionira elektronske muzike u gradu Bihaću", organizovano u cilju turističke promocije ovog grada, prenosi Glas Srpske.

"Zamišljeni koncept je upravo onaj koji priliči ovoj vrsti muzike, iskoristiti ambijentalno savršenstvo prirode poput zalaska sunca i ukomponirati sa istorijskim građevinama i spomenicima i na taj način doprijeti do urbane publike koja je konstantnoj potrazi za muzičkim setovima koji se snimaju u takvim nesvakidašnjem ambijentima", pojasnili su u Turističkoj zajednici.

Dodali su da su pored Spomen parka Garavice odabrali još dvije lokacije - plato Crkve Svetog Ante padovanskog i branič kulu srednjovjekovnog grada Sokolac.

"Uz ove impozantne građevine koje svjedoče o burnoj prošlosti našeg grada i muzički setovi su morali biti pomno birani i miksani što je Bišćaninu koji je na sceni prisutan više od 20 godina bio poseban motiv na kojeg je očekivano profesionalno odgovorio. Svi snimljeni materijali uz informativne tekstove o samoj lokaciji biće umontirani uz prekrasne kadrove lokacije te ostaju trajno dostupni i tako pružaju odličnu promociju ljepota jednog od najljepših turističkih gradova u BiH, ali i šalju poziv na dolazak radi otkrivanje ovog šarmantnog grada koji je zaljuben u svoju rijeku", dodali su u Turističkoj zajednici.

Parohija Bihaćka na svom je Facebook profilu saopštila da se ovim činom se vrijeđa mir i dostojanstvo žrtava na Garavicama, kao i njihovih potomaka.

"Da li su pravoslavni Srbi u Bihaću ravnopravni građani ovog grada ili ove države? Garavice su groblje, a ne bilo kakav park. Po ovoj logici koncerti ili slične kulturne manifestacije se mogu izvoditi na bilo kojem groblju", istakli su u parohiji Bihaćkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije