Gradovi

Tuzla dobija Centar za autizam

Tuzla dobija Centar za autizam
Foto: Nataša Tadić | Tuzla dobija Centar za autizam

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Nacrt zakona o osnivanju Javne ustanove Centar za autizam u Tuzli.

Nacrt su sačinili eminentni stručnjaci iz socijalnog rada, zdravstva, obrazovanja i slično, a sve uz konsultacije s udruženjima koja okupljaju roditelje i osobe oboljele od autizma.

Glavna djelatnost Centra je zdravstvena zaštita, odgoj, obrazovanje i socijalna zaštita. Kod djelatnosti zdravstvene zaštite će posebna pažnja biti posvećena detekciji, opservaciji i ranoj intervenciji.

"Po preporukama doktora UKC-a, vrlo je bitno u prve četiri godine kada se primijeti da se razvija proces autizma djelovati preventivno. Ako se uspije u tom ranom periodu izvršiti potrebna rehabilitacija, takva djeca mogu nastaviti sa normalnim školovanjem i životom", pojasnio je Esed Džidić, ministar za socijalnu politiku TK, koji je naglasio da tri ministartsva rade na ovom zakonu.

Sredstva za početak rada i opremanje  Centra osigurat će osnivač iz budžeta TK za 2022. godinu. Za sada je planirano 500.000 KM.

"Danas smo se svi složili da u Upravnom odboru bude zastupljena struka. Što više struke budemo imali, imat ćemo manje problema u radu. I taj rad će biti usmjeren prema onima zbog kojih se osniva ovaj centar", ističe Džidić i dodaje da će Centar početi sa radom kada ispuni uslove za obavljanje djelatnosti. Rok da donošenje normativa i standarda Centra će donijeti kantonalna vlada u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu.

"Nacrtom zakona data je mogućnost da finansiranje Centra ima jednu određenu samoodrživost. Uz finansiranje osnivača, budžeta TK, predviđeno je i lično finansiranje korisnika u skladu sa propisima, sredstvima pravnih i fizičkih lica koja preuzmu obavezu plaćanja, projekata i drugih aktivnosti Centra, donacija, poklona, itd.", obrazložio je Džidić i dodao da je planirano finasiranje sa gradskog i federalnog nivoa vlasti te da je finansijska konstrukcija za sada planirana za sedam uposlenika.

Objekat Centra je završen. Gradska uprava je formirala komisiju za tehnički pregled, koja je to uradila i u fazi je izdavanja upotrebne dozvole.  Određene inicijative i prijedlozi o samom nazivu Centra će biti razmotreni na javnoj raspravi koja će trajati 45 dana, a neki od prijedloga su da se centar zove po Mehi Sadikoviću, bivšem predsjedniku Udruženja roditelja i djece oboljele od autizma koji se bezrezervno zalagao za ovu ustanovu,  ali nije dočekao njeno otvaranje jer je preminuo prije nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije