Gradovi

Tuzla dobila herbarijum

Tuzla dobila herbarijum
Foto: N.N. | Tuzla dobila herbarijum

TUZLA - Herbarijum sa više od 900 uzoraka biljaka sa područja planine Konjuh, među kojima je nekoliko endemskih vrsta, danas je predat biološkoj zbirci Muzeja istočne Bosne u Tuzli.

Biljke su u proteklom periodu sakupljane u zaštićenom pejzažu Konjuh tokom izrade studije biodiverziteta, na kojoj su radili italijanski botaničari. Projekat "BioSvi" je u završnoj fazi, a finansira ga Vlada Italije putem Italijanske agencije za razvojnu saradnju.

Italijanska nevladina organizacija CISP od 2017. godine na području zaštićenog pejzaža Konjuh implementira projekat pod nazivom "BioSvi  Biodiverzitet za lokalni razvoj, inovativni model upravljanja".

"Naš Konjuh je prelijep. Kada smo započinjali, predvidjeli smo da italijanski stručnjaci dođu samo jednu godinu. Međutim, kada su oni vidjeli bogatstvo biodiverziteta koje postoji na Konjuhu, produžen je njihov rad", kazala je Jasmina Ovčina, direktorica CISP BiH.

Na Konjuhu je pronađeno mnogo endemskih vrsta. Herbarijum će ubuduće biti u biološkoj zbirci Muzeja istočne Bosne u Tuzli te će biti na raspolaganju istraživačima, učenicima i studentima.

"Ovdje je sada više od 900 eksponata koje mogu pogledati budući istraživači i da im to pomogne u njihovom radu", kaže Ljubiša Veljković, direktor JU Muzej istočne Bosne, te dodaje da Muzej ima još aktivnosti vezane za Konjuh.

U narednom periodu, nastavlja on, planirano je da se očisti Rimski put na Konjuhu, koji će biti turistička atrakcija. Osim toga, planirano je da herbarijum bude izložen i u prostorijama Zaštićenog pejzaša Konjuh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije