Gradovi

Tuzla dočekuje patrijarha i šalje poruku suživota

Tuzla dočekuje patrijarha i šalje poruku suživota
Foto: Nataša Tadić | Tuzla dočekuje patrijarha i šalje poruku suživota

TUZLA - Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli ove godine obilježava 140 godina od osveštenja hrama, te će 25. i 26. juna biti upriličeno obilježavanje.

Jubileju će prisustvovati i patrijarh srpski Porfirije sa više episkopa, a Vlada Tuzlanskog kantona manifestaciju je podržala sa 100.000 KM.

Kako je nedavno za medije kazao Fotije, episkop zvorničko- tuzlanski, obilježavanje 140 godina  osveštenja hrama je veliki događaj.

Dugo se već radi na pripremama i u svemu učestvuju ljudi iz Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, Beograda, regije, a sve da bi se dostojanstveno dočekao patrijarh.

"Da grad Tuzla pokaže ono najbolje što ima, a to je jedan suživot, zajedništvo, mir, razumevanje među narodima, a posebno među Srbima i Bošnjacima koji smo imali dobre odnose kroz drevnu istoriju. Bilo je nesretnih ratova, ali, ipak je ono što je pozitivno, bolje. To treba nekako da sledimo. Zato će patrijarhova poseta biti značajna za nas, za eparhiju, Federaciju, BiH kao jedan put zajedništva i razumevanja među narodima",smatra Fotije.

Hram su ove sedmice obišli premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

"Zadovoljstvo je svjedočiti obilježavanju jednog ovako značajnog jubileja. Prilika je to da iz Tuzle i Tuzlanskog kantona u svijet još jednom pošaljemo sliku i poruku mogućnosti istinskog suživota, međusobnog poštivanja, uvažavanja i otvorenosti bez obzira na vjeroispovijest, nacionalnost, boju kože ili bilo koju drugu razliku“, poručio  Halilagić.

Hram je građen je od 1874. do 1882. godine i uz Saborni hram u Sarajevu i Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru predstavlja jedinstvenu arhitekturu i simbol nacionalne obnove srpskog naroda u Bosni i Hercegovini krajem 19. vijeka.  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2007. godine, donijela je odluku da se crkva proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije