Gradovi

Tuzla neiscrpna inspiracija

Tuzla neiscrpna inspiracija
Foto: N.N. | Tuzla neiscrpna inspiracija

TUZLA - Savez slovenačkih društava u BiH "Evropa zdaj" i Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla organizovali su 5. Regionalnu likovnu koloniju "Slovenci u Tuzli 2018" na kojoj učestvuje 14 akademskih i slobodnih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze iz BiH, regiona i šire.

Likovnu koloniju odlikuje individualni rad umjetnika uz pratnju mentorice Borke Jokić, slikarice iz Tuzle.

Kolonija sadrži i likovnu radionicu za mlade talente i djecu iz osnovnih škola. Učenici će se zadnja dva dana, sutra i prekosutra, pridružiti umjetnicima na koloniji, te zajedno s njima slikati, učiti od njih, te razmjenjivati iskustva i ideje za svoje radove.

"Program je zamišljen tako da se mladi slikari međusobno druže, razmjenjuju iskustva, da svojim kreativnim radom predstave našu Tuzlu onako kako je oni vide. Drugi zadatak je uglavnom slobodnog karaktera, da oni predstave nešto iz svog kraja odakle dolaze. Obično se predstave prirodnim ljepotama ili nečim što je karakteristično za njih", kazala je Jokićeva.

Učesnici kolonije dolaze iz cijele regije, a mnogi od njih su tu već bili više puta.

"Gdje vam je lijepo, uvijek se vratite. Nemam zaista negativnih razmišljanja, komentara. Jednostavno, fantastično smo primljeni, fantastično osmišljen program, što je najvažnije. Možda malo naporno, puno se radi. Ali, zaista je nešto što se pamti i zato sam tu ponovo", rekla je Radmila Jeremić-Ćurčin, umjetnica iz Beograda i članica Likovnog društva "Sava".

Umjetnici tvrde da su im domaćini obezbijedili izvrstan ambijent za rad i slikanje u Kući plamena mira, koja se nalazi na šetalištu Slana banja.

"Zanimljivo, ugodno, dobro društvo, dobra organizacija...", rekao je Ivan Kosmos, slikar iz Splita, koji je najstariji učesnik kolonije.

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla više od dvije decenije svojim radom spaja BiH i Sloveniju. Svojim djelovanjem aktivno doprinose jačanju veza i međusobnog razumijevanja između ove dvije zemlje pa i kroz ovu koloniju, koja je postala tradicionalni kulturni događaj u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije