Gradovi

Tuzla odala počast stradalim Jevrejima

Tuzla odala počast stradalim Jevrejima
Foto: Nataša Tadić | Tuzla odala počast stradalim Jevrejima

TUZLA - Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen je u Tuzli polaganjem cvijeća na spomen "Suzu" na mjestu nekadašnje željezničke stanice odakle su nacisti odvodili Jevreje u logore.

Počast su odali predstavnici Grada Tuzle i Jevrejske opštine ali i profesori i učenici KŠC "Sveti Franjo".

Sjećanje na holokaust je izražavanje solidarnosti prema Jevrejima kao najvećoj žrtvi nacističkog genocida u Drugom svjetskom ratu, a isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele, odaje se počast milionima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje, rečeno je ovom prilikom.

"Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, mi se sjećamo šest miliona žrtava holokausta, šest miliona stradalih Jevreja, koji su stradali samo zato što su Jevreji, potpuno nevine žrtve", rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tokom fašističkog terora u Durgom svjetskom ratu, stradalo je 586 tuzlanskih Jevreja.

"Godinama obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta u Tuzli, na isti način, sa istim porukama. Međutim, kao što primjećujete i sami, niko to ne uzima za ozbiljno. Zveckanje oružjem u okolini, bližoj ili daljoj,  prijetnje ratom,  sve je to opet vraćanje na staro. Znači, ništa nas nije istorija naučila već decenijama i decenijama", kazala je Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine Tuzla.

Već petu godinu zaredom, na simboličan način obilježavaju i učenici i profesori KŠC "Sv. Franjo" u Tuzli. Učenici su u pratnji Ivice Kovačevića, profesora povijesti, položili cvijeće na spomen obilježje Suza u Tuzli.

"Željeli smo na ovaj simboličan način biti dio jedne daleko šire priče, ali i sami sebi posvijestiti da se sve te strahote nisu događale tamo negdje daleko, nekim stranim i nepoznatim ljudima, već i ovdje, među nama", rekao je Ivica Kovačević, profesor povijesti.

U Tuzli trenutno živi stotinak pripadnika jevrejske zajednice. Jevreji su u Tuzli do Drugog svjetskog rata imali dvije sinagoge. Jednu su sagradili Sefardi, a drugu Aškenazi. Obje su porušene i nikada nove nisu izgrađene. O postojanju Jevreja u gradu soli svjedoči i jevrejsko groblje na Trnovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije