Gradovi

Tuzlaci će uskoro parkiranje plaćati SMS-om

Tuzlaci će uskoro parkiranje plaćati SMS-om
Foto: Nataša Tadić | Tuzlaci će uskoro parkiranje plaćati SMS-om

TUZLA - Građani Tuzle bi krajem ljeta mogli da počnu plaćati parking putem SMS-a i aplikacije, a stari način plaćanja i dalje ostaje aktivan.

Javno komunalno preduzeće "Saobraćaj i komunikacije" u februaru je pokrenulo nabavku platforme koja će omogućiti plaćanje parkinga u Tuzli putem SMS-a.

"Mi smo se obratili RAK-u koji će nam dati saglasnost na određene brojeve preko kojih će naši građani moći platiti parking. U toj platformi će biti pametna aplikacija preko koje će građani moći plaćati uslugu", pojasnio je Nedžad Malikić, direktor ovog preduzeća.

Malikić naglašava da i dalje 56 parking-aparata ostaje u funkciji te da će građani kao i do sada moći plaćati parking kako su navikli, ali i na novi način.

"Moći će to i kombinirati. Ako su, recimo, uplatili sat vremena na automatu, parking će moći produžiti putem SMS-a", rekao je Malikić.

Platforma, odnosno aplikacija, koštaće ovo preduzeće 40.000 KM, te dodatno SMS-ovi koje će građani slati.

Odluku o dodatnom i korisnijem načinu plaćanja parkinga usvojilo je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici, a odluka bi trebalo da zaživi od 1. avgusta.

"Zavisi od tehničkih uslova. Nakon dobijanja brojeva idemo sklapati ugovor sa sva tri operatera da bi svi građani mogli koristiti tu uslugu. Ja mislim da ćemo mi s ovim pružiti našim građanima jako dobru uslugu, bez obzira koliko to nas košta", zaključio je on.

Ostaje otvoreno pitanje šta će ovo preduzeće, grad Tuzla i Gradsko vijeće učiniti po pitanju rješavanja prostora za parkiranje jer je to jedan od velikih problema u ovom gradu.

Zbog ekspanzije gradnje prostora je sve manje, ali i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa kao što je slučaj sa parkingom oko Univerzitetskog kliničkog centra koji se decenijama ne rješava, već se problem gura pod tepih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije