Gradovi

Tuzlaci očajni zbog cijene karte u gradskom prevozu

Tuzlaci očajni zbog cijene karte u gradskom prevozu
Foto: Nezavisne novine | Tuzlaci očajni zbog cijene karte u gradskom prevozu

TUZLA - Dnevna karta gradskog prevoza u Tuzli je proteklih dana dosegla 2,5 KM za gradsku zonu te 80 KM mjesečna, što je izazvalo veliko negodovanje putnika. Isto tako su skočile cijene dnevnih i mjesečnih karata za prigradska naselja.

Trenutno je u Sarajevu cijena 1,60, u Mostaru 1,50 i u Banjaluci 2,30 KM.

Iako cijene goriva padaju, cijena karte u gradskom prevozu u Tuzli je opet skočila i to na 2,50 KM za gradska naselja te 4,5 KM za prigradska.  

"Ovo treba bojkotovati pod hitno. Šta rade gradski vijećnici? Obećali su da će raditi na rješavanju ovog problema. Ovdje više niko obraza i karaktera nema", reakcija je jednog građanina. Posebno su se uznemirili roditelji iz prigradskih naselja koji šalju djecu u grad u školu i koji moraju platiti trocifreni iznos za đačku kartu.

"Šta s onima gdje ide dvoje djece u školu? Roditelji rade za crkavicu", kazala je jedna majka. 

I dok su u Sarajevskom kantonu cijene karata smanjene odlukom Vlade KS, to ne može biti urađeno i u Tuzlanskom kantonu. Razlog tome je da javni prevoz u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH drže privatne firme i prevoznici i to njih 48. 

"Svih njih 48 je u privatnom vlasništvu, nijedna kompanija nije u društvenom vlasništvu da bi njome mogli rukovoditi, upravljati ili donositi neke strateške odluke kantonalno ministarstvo, odnosno Vlada TK. Ovdje su adrese gradska i opštinska vijeća. Zakonom o komunalnoj djelatnosti je propisano da vijeća kreiraju komunalnu djelatnost na području grada, odnosno opštine", pojasnio je Nenad Lukanović, pomoćnik kantonalnog ministra za saobraćaj. 

Kada je u pitanju Tuzla, Gradsko vijeće o ovom problemu je diskutovalo na sjednici početkom godine te je čak bilo i riječi da se razmotri mogućnost osnivanja gradskog preduzeća koje će biti u društvenom vlasništvu, jer je firma "Gradski i prigradski saobraćaj" odavno privatizovana. 

Vijećnik Admir Čavalić podnosio je inicijativu za rješavanje problema gradskog prevoza. 

"Mi smo u Gradskom vijeću pokušali to progurati. Formiran je i tim s ciljem rješavanja ovog problema. Međutim, nismo se pomakli ni pedalj. Zašto? Grad Tuzla nema poseban ugovor s privatnim prevoznikom, a trebalo bi da postoji i na bazi tog ugovora treba da se definišu međusobna prava i obaveze. Šta to znači? Da prevoznik može koristiti javne površine za svoje djelatnosti, a sa druge strane grad Tuzla da može davati određene poticaje i subvencije, s ciljem kontrole visine cijene dnevnih i mjesečnih karata za građane", pojašnjava ovaj vijećnik. 

Kontaktirali smo i pomenuto preduzeće i zatražili komentar na ovaj problem. Međutim, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih novina" odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije