Gradovi

Tuzlanski kanton nakon decenija dobiće novi zakon o kulturnoj baštini

Tuzlanski kanton nakon decenija dobiće novi zakon o kulturnoj baštini
Foto: N.N. | Tuzlanski kanton nakon decenija dobiće novi zakon o kulturnoj baštini

TUZLA- Tuzlanski kanton bi nakon više od 30 godina mogao dobiti novi zakon o zaštiti kulturne baštine čiji je nacrt usvojen na današnjoj sjednici Kantonalne vlade.

U ovom kantonu se još uvijek zaštita i korištenje kulturne baštine vrši primjenom odredaba zakona od 1985.godine.

Novim zakonom nastoje se prevazići nejasnoće i određene prepreke koje su nastupile kroz vremensku distancu, tehničko – tehnološki napredak i promjene državnog uređenja u proteklom periodu.

„Kazne su bile u dinarima. Postoji terminologija koja je davno prevaziđena kao što su „samoupravno organizovanje“,„ samoupravni interes organizacije“,„ zavodi republički“ koji ne postoje godinama. Ovim zakonom ćemo osposobiti Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa da odgovori svom zadatku i da zaštitimo kulturnu baštinu na prostoru TK“, pojasnio je Srđan Mićanović, ministar kulture TK.

Novim zakonom bi se uredila dobra kulturne baštine, njihova  podjela, postupak zaštite korištenje i namjena.

Potom,  prava i obaveze vlasnika dobra baštine, subjekti zaštite dobara, finansiranje zaštite dobara, nadzor nad primjenom zakona, kaznene odredbe i druga pitanja od značaja za zaštitu dobara baštine na području Tuzlanskog kantona.

Kulturna baština je zbir svih vrsta materijalnih i nematerijalnih dobara baštine Kantona koja se naučno, umjetnički, obrazovno, povijesno, etnološko, arheološki, arhitektonskii značajna,  bez obzira gdje se nalaze i u kojem su obliku vlasništva, uključujući i njihovo prirodno okruženje.

Prijedlog zakona ide na razmatranje na narednoj sjednici Skupštine TK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije