Gradovi

Pratite nas na Google news

U Bihaću privedeno 130 migranata koji borave u ilegalnom smještaju

U Bihaću privedeno 130 migranata koji borave u ilegalnom smještaju
Foto: Anadolija | U Bihaću privedeno 130 migranata koji borave u ilegalnom smještaju
Anadolija

BIHAĆ - Nakon što se sinoć u Bihaću ponovno desio ozbiljan incident sa migrantima, pri čemu su napadnuti i policijski službenici, jutros su se na toj lokaciji pojavile policijske snage. Iz privatnog objekta izmješteni su migranti za koje su sumnja da su sinoć nasrnuli na policijske službenike.

Sa njima je na terenu i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je zapečatila objekat. U akciji je pronađeno 130 migranata koji su boravili u objektu, a bila su potrebna čak tri autobusa, nekoliko "marica" i policijskih vozila da ih sve odvezu.

"Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovača u kojoj smo zatekli 130 migranata, odnosno stranih lica koji su bez indentifikacionih dokumenata. Znači tu se nalaze neovlašteno i bit će deložirani u migrantski centar, a kuća Fatime Lipovače bit će zapečaćena. Ovdje je u pitanju nelegalno izdavanje smještaja stranim licima migrantima. Objekat je zapečaćen i u slučaju da se službeni pečat povrijedi i objekat otpečati predviđena je sankcija do šest mjeseci zatvora, pored što vlasnika sljeduje novčana kazna“, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržne inspekcije USK-a.

U Domu zdravlja Bihać potvrdili su da su primljena tri policajca kod kojih su konstatovane povrede. Isti su upućeni u Kantonalnu bolnicu "dr. Irfan Ljubijankić" gdje im je ukazana dalja medicinska pomoć.

U privremeni prihvatni centar Vučjak jutros su stigli prvi migranti. Njih oko 50-ak tu je smješteno u šatore koji se postavljaju.

U Bihać danas poslijepodne stiže američki ambasador u BiH Erik Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmer.

Visoku američku delegaciju primit će gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Iako se ne navodi što je razlog dolaska, očekuje se da će u fokusu biti situacija u Krajini usljed velikog priliva migranata u taj dio BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije