Gradovi

U Bijeljini otvoren 5. Sajam srednjih škola i zanimanja

U Bijeljini otvoren 5. Sajam srednjih škola i zanimanja
Foto: Grad Bijeljina | U Bijeljini otvoren 5. Sajam srednjih škola i zanimanja

BIJELJINA - Učenici devetih razreda iz 12 osnovnih škola sa područja Grada Bijeljina danas će moći da se upoznaju sa srednjoškolskim nastavnim planovima i programima u okviru 5. Sajma srednjih škola i zanimanja, te da lakše donesu odluku o svojoj budućoj profesiji.

Na Sajmu, koji je organizovao Grad Bijeljina - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije u saradnji sa Udruženjem građana "Novi dan" iz Banjaluke i organizacijom "Solidar Suisse", srednje škole su na štandovima predstavile primjere iz praktične nastave, kako bi se osnovci na najbolji način upoznali sa zanimanjima za koja su zainteresovani.

Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović istakla je da je riječ o informativnom skupu na kojem učestvuju i privrednici kod kojih srednjoškolci iz Bijeljine obavljaju praksu.

"Učenici devetih razreda mogu 'iz prve ruke' da saznaju kakvim poslom će se baviti ako završe neki od ponuđenih smjerova, a odštampali smo i promotivne materijale sa pričama ljudi iz Bijeljine koji su završili određene srednje škole i danas veoma lijepo žive od svog zanimanja", navela je Todorovićeva.

Ona je naglasila da je Odsjek za LER još prije pet godina počeo da radi na projektima koji usklađuju nastavne planove srednjih škola sa potrebama privrede.

"Uspjeli smo da za tri stručne škole obezbijedimo opremu za kvalitetniju praktičnu nastavu, ali i da utičemo na uvođenje dva nova smjera – stolar i frizer. U radu su nam mnogo pomogle nevladine organizacije, Privredna komora, i drugi spoljni saradnici", dodala je Todorovićeva.

Ante Jurić Marjanović, predstavnik Udruženja građana "Novi Dan" i "Solidar Suisse" rekao je da je Grad Bijeljina u Republici Srpskoj najbolje prepoznao značaj održavanja ovakvog sajma.

"Srednje škole iz Bijeljine su ozbiljno shvatile organizovanje Sajma zanimanja i zbog toga je ova manifestacija postala tradicionalna. Danas ćemo organizovati fokus grupe i predavanja na kojima će budući srednjoškolci saznati od starijih šta ih očekuje u okviru škole koju izaberu, da li će moći da se zaposle, te da li će moći normalno da žive od posla koji budu obavljali", naveo je Marjanović.

Direktor preduzeća "Steko Centar" Milenko Stevanović istakao je da ova društveno odgovorna firma već nekoliko godina podržava održavanje Sajma srednjih škola i zanimanja u Bijeljini.

"Želimo da ukažemo mladima čime mogu da se bave u budućnosti. Ove godine podržavamo Tehnički školu „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine i Građevinsku školu iz Janje", istakao je Stevanović.

Učenica četvrtog razreda Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine Aleksandra Ilić predstavila je sa drugovima iz razreda projekte koje su osmislile i realizovale njihove kolege.

"Na štand smo postavili projekte iz oblasti elektrotehnike koje su realizovali učenici nižih razreda, ali i oni koji su nekada pohađali ovu školu. Mnogi od njih su uspjeli u životu, završili fakultete u inostranstvu i sada imaju vlastite firme. Ja sam odabrala smjer tehničar računarstva jer mislim da su elektrotehnika i programiranje budućnost razvoja", dodala je Ilićeva.

Sajam srednjih škola i zanimanja organizovan je u Sportskoj sali u Račanskoj ulici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije