Gradovi

U Bijeljini otvoren HISPA centar za prevenciju infarkta i šloga

U Bijeljini otvoren HISPA centar za prevenciju infarkta i šloga
Foto: Srna | U Bijeljini otvoren HISPA centar za prevenciju infarkta i šloga

BIJELJINA - U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" danas je otvoren Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga /HISPA/, koji obezbjeđuje personalizovan i multidisciplinaran pristup pacijentu i sve oblike prevencije za očuvanje zdravlja.

Predsjednik Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje Nebojša Tasić, koji je i predsjednik Udruženja HISPA centara, rekao je novinarima da je prevencija, uz invazivnu dijagnostiku i terapiju, vjerovatno osnov liječenja kardiovaskularnih bolesti, što se posebno pokazalo tokom pandemije, jer kovid najviše napada srce i krvne sudove.

On je istakao da HISPA centar nije samo centar za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, nego sigurna kuća za očuvanje zdravlja. Tasić je kao faktore rizika obolijevanja od kardiovaskularnih, ali i razvoj drugih oboljenja, naveo pušenje, stres, gojaznost, nedovoljnu fizičku aktivnost, poremećaj metabolizma lipida i povišen krvni pritisak.

Tasić je dodao da je starosna granica kod infarkta i šloga između 40 i 45 godina, ali da među oboljelima već ima i onih između 30 i 35 godina.

Direktor Bolnice "Sveti vračevi" u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je na otvaranju HISPA centra da nije slučajno što se u ovoj zdravstvenoj ustanovi dosta ulaže u kardiologiju, s obzirom na to da su kardiovaskularna oboljenja najzastupljenija od svih i vodeći uzrok smrtnosti.

"Kardiolozi su u bijeljinskoj bolnici jedinstveni u želji da podignemo nivo kvaliteta kardiologije, što smo već uradili kada smo otvorili angio-salu da radi 24 časa dnevno, a nastavljamo sa otvaranjem HISPO centra, koji pojačava kvalitet kardiologije u našoj bolnici", istakao je Maksimović.

Od početka svakodnevnog rada angio-sale 29. decembra do sada je u Bolnici "Sveti vračevi" zbrinuto 10 pacijenata sa infarktom, a najmlađi od njih imao je 39 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije