Gradovi

U Bijeljini počela izgradnja stanova za socijalno ugrožene Rome

U Bijeljini počela izgradnja stanova za socijalno ugrožene Rome
Foto: Grad Bijeljina | U Bijeljini počela igradnja stanova za socijalno ugrožene Rome

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obišao je danas gradilište u Mjesnoj zajednici Novo Naselje, poznatom i kao "Fincov salaš", na kojem je, u okviru projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma", počela izgradnja šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice bez imovine, u dijelu Mjesne zajednice.

Projekat vrijedan oko 484.000 konvertibilnih maraka finansiraju Karitas Švajcarske (Caritas Schweiz) iznosom od 252.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH iznosom od 100.000 KM i Grad Bijeljina, koji je iz gradske kase izdvojio oko 130.000 KM za obezbjeđenje cjelokupne infrastrukture i zemljišta.

"Danas je započeta izgradnja jednog od tri objekta koji će se graditi za romske porodice. Ukupno će biti izgrađena 24 stana", najavio je Mićić.

On je objasnio da je lokacija na kojoj je početa izgranja stanova izabrana zbog blizine  preduzeća koje je osnovalo Udruženje građana za promociju i obrazovanje Roma "Otaharin" i koje zapošljava romsku populaciju.

"Jedina samo lokalna zajednica u BiH koja primjenjuje integrativan pristup u rješavanju problema socijalno najugroženijih Roma. Pored riješenog stambenog pitanja, korisnici stanova će imati mogućnost da radom u plastenicima obezbijede sebi i ekonomsku sigurnost", zaključio je Mićić.

Uporedo sa izgradnjom stanova, danas su počeli radovi na proširenju i vodovodne mreže prema ovom romskom naselju.

"Ovo je jedan od nekoliko projekata koje realizujemo sa Gradskom upravom, a koji se odnosi na proširenje vodovodne mreže i priključenje romske populacije na vodovodnu mrežu. U pitanju je 130 metara novog cjevovoda, a zbog velikog broja stambenih jedinica koje će biti izgrađene, lamele će se raditi fazno, i naravno, biće zadovoljeni svi propisi protivpožarne zaštite", najavila je Ivana Stanišić, tehnički direktor u bijeljinskom preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

Izvođač radova je "Intereks" DOO Tuzla, a budući korisnici stanova odabrani su putem javnog poziva koji je raspisan u februaru 2018. godine.

Iz gradske Kancelarije za nacionalne manjine i dijasporu ističu da su sredstva obezbijeđena i za izgradnju druge zgrade, a radovi će početi naredne godine. Za ovu stambenu jedinicu Karitas Švajcarske je obezbijedio oko 250.000 KM, Ministarstvo za ljudska prava i izbjegice BiH oko 100.000 KM i Grad Bijeljina oko 140.000 KM. Grad će, uz obezbjeđenje zemljišta i infrastrukture (građevinska dozvola, proširenje elektro i vodovodne mreže, izgradnja septičke jame itd.) sufinasirati igradnju stanova sa  40.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije