Gradovi

U Bosanskoj Krupi zbog poplava i velikog broja klizišta proglašeno stanje elementarne nepogode

U Bosanskoj Krupi zbog poplava i velikog broja klizišta proglašeno stanje elementarne nepogode
Foto: N.N. | U Krupi zbog poplava i velikog broja klizišta proglašeno stanje elementarne nepogode

KRUPA - Opštinski štab Civilne zaštite opštine Bosanska Krupa jutros je na nastavku sjednice otvorene još prije sedam dana, zbog poplava i velikog broja klizišta, u Krupi proglasio stanje elementarne nepogode.

Vodostoji rijeka i manjih vodotoka u Bosanskoj Krupi juče su opet usljed kišnih padavina bili povišeni. U nedjelju dva sata iza ponoći Una je još jednom u posljednjih nekoliko dana dostigla svoju kritičnu tačku od 290 cm.

Do 7 sati je narasla još 4 cm, međutim od tada njen nivo ima tendenciju laganog opadanja ili se nalazi u stanju mirovanja.

Vodostaj Une izmjeren danas u 10 sati u Krupi iznosi 288 cm, a u Otoci 297 cm. Dakle, situacija je trenutno zadovoljavajuća, ali zbog plavljenja poljoprivrednih zemljišta, putnih komunikacija i pojave 7 većih klizišta, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

"Primorani smo proglasiti stanje elementarne nepogode, usljed naglog topljenja velikog snijega i obilnih kiša. Već šest dana imamo vrlo visok vodostaj koji je u nekoliko navrata i prelazio kritičnu tačku. Imali smo puno troškova, međutim najvažnije je da smo u najvećem dijelu uspjeli zaštititi domaćinstva, bilo je prodora vode, ali smo odmah reagovali i uspjeli sanirati", rekao je kazao je komandant Štaba Civilne zaštite opštine Krupa Armin Halitović.

On je istakao da je ono što sada stvara najveći problem veliki broj klizišta, za sada sedam i to ne malih, koji će zahtijevati značajna finansijska sredstva.

"Zbog nepovoljne vremenske prognoze  nas očekuje period neizvijesnosti i zbog toga smo u stalnom zasijedanju, moramo biti spremni na sve što nas čeka u narednim danima", kazao je Halitović.

Klizišta su evidentirana u Prvomajskoj ulici i u naseljima Vrletnica, Crkvina, Jokina Kosa, Hodžinac, Kozarice i Drenova Glavica.

U pojedinim dijelovima put je potpuno odsječen, dok se u ostalim saobraćaj odvija otežano, jednom trakom. Što se tiče posljedica od poplava, voda je prodrla u dva domaćinstva, u Bihaćkoj ulici i u naselju Uzune, međutim reagovalo se odmah  i spriječila šteta većih razmjera.

Ekipe Civilne zaštite i komunalnog preduzeća su na terenu, prate situaciju, i prema onome što se moglo čuti na sjednici Štaba, situaciju drže pod kontrolom.

"Ovdje moram da istaknem saradnju lokalnog stanovništva koje se zaista odaziva na sve naše pozive i pomažu kad dođu ekipe i Civilne zaštite i komunalnog preduzeća, dakle građani su tu, spremni pomoći da se ti odbrambeni nasipi postave kako bi se zaustavio prodor vode u domaćinstva", dodao je Halitović. 

Na sjednici Štaba je i demantovana informacija koja se posljednjih dana javlja u medijima da voda u Krupi nije za piće.

Direktor JKP "10. Juli" Nijaz Tatarević kaže da se voda redovno kontroliše, te da je i trenutno ispravna, dakle upotrebljiva i za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije