Gradovi

U Bugojnu otvoreno prihvatilište za zbrinjavanje pasa lutalica

U Bugojnu otvoreno prihvatilište za zbrinjavanje pasa lutalica
Foto: Fena | U Bugojnu otvoreno prihvatilište za zbrinjavanje pasa lutalica

BUGOJNO - Na lokaciji tzv. Markove okuke prema Kupresu iz pravca Bugojna otvoreno je prihvatilište za zbrinjavanje pasa-lutalica s područja tog grada, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Donjeg Vakufa.

Smještaj pasa-lutalica vrši se uz pomoć i stručni nadzor Veterinarske stanice Bugojno, a prioritet je njihovo uklanjanje iz užeg dijela grada, odnosno s površina u blizini javnih ustanova i preduzeća, posebno školskih dvorišta.

"U prihvatilištu je trenutno smješteno tridesetak životinja, a akcija će se provoditi kontinuirano do popune postojećeg kapaciteta od 300 pasa", kazao je Amel Hajrić iz Veterinarske stanice Bugojno.

Dodaje da je u toku izgradnja novih boksova, s ciljem da se omogući smještaj dodatnom broju pasa lutalica, koji posljednjih godina predstavljaju veliki problem za građane.

"Psi se najprije dovoze u Veterinarsku stanicu gdje se steriliziraju i kastriraju, i dobijaju određenu oznaku. Inače, izgradnja prihvatilišta je od neprocjenjive važnosti, s obzirom da se, prema našim slobodnim procjenama, u ove tri općine nalazi oko 400 pasa lutalica", naglasio je on.

Ističe da su određene količine hrane za potrebe prihvatilišta kupljene zahvaljujući donaciji organizacije "Save the dogs BiH“, te da se svi građani, koji žele pomoći, mogu javiti u ovu stanicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije