Gradovi

U Domu zdravlja Derventa pušten u rad savremeni mamograf

U Domu zdravlja Derventa pušten u rad savremeni mamograf
Foto: Srna | U Domu zdravlja Derventa pušten u rad savremeni mamograf

DERVENTA - Novi savremeni mamograf od danas je na raspolaganju u Domu zdravlja u Derventi gdje će sada biti omogućena bolja zdravstvena zaštita žena.

Riječ je o uređaju vrijednom 350.000 KM, od čega je iz gradskog budžeta izdvojeno 150.000 KM.

Specijalista radiologije Biljana Živković rekla je da je oko pet žena iz Dervente odlazilo na mamografski pregled u dobojsku opštu bolnicu ili Univerzitetski klinički centar Banjaluka.

Ona je navela da od karcinoma dojke obolijeva mnogo žena, koje se najčešće jave kada je kasno, odnosno kada se jave bolovi, te su zbog toga potrebni preventivni mamografski pregledi.

"U našoj sredini žene nemaju naviku da se pregledaju, dijelom zbog straha od zračenja, iako je zapravo riječ o minimalnim dozama, tako da imaju puno više koristi nego negativnih posljedica", ukazala je Živkovićeva.

Ona je dodala da će na novom aparatu raditi tri inženjera medicinske radiologije.

Direktor Doma zdravlja Biljana Nenadić rekla je da su uz pomoć Gradske uprave nabavljeni novi digitalni rendgenski i ultrazvučni aparat.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić izjavio je da Gradska uprava nastoji da doprinese što boljem funkcionisanju Doma zdravlja.

"Procijenili smo da je važno da naše sugrađanke mogu preventivno da se pregledaju i da opaku bolest otkriju na vrijeme", rekao je Simić, te zahvalio odbornicima koji su jednoglasno podržali ovu ideju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije