Gradovi

U Foči pooštrene mjere zaštite od virusa korona

U Foči pooštrene mjere zaštite od virusa korona
Foto: N.N. | U Foči pooštrene mjere zaštite od virusa korona

FOČA - Štab za vanredne situacije opštine Foča pooštrio je mjere zaštite od virusa korona, zabranivši masovna okupljanja srednjoškolaca i učenika osnovnih škola u ugostiteljskim i javnim objektima, poput proslava rođendana i drugih slavlja, koja moraju biti odgođena do poboljšanja epidemiološke situacije.

Krizni štab je zadužio inspekciju da svakom lokalu pojedinačno, na osnovu veličine prostora, izda rješenje o maksimalnom broju gostiju.

Na današnjem sastanku Štaba, kojem su prisustvovali i direktori obje fočanske osnovne škole, Srednjoškolskog centra i Vrtića "Čika Jova Zmaj", istaknuto je da je stanje i dalje vrlo složeno, te da su trenutno u Foči 82 lica pozitivna na virus korona.

Upozoreno je da su proslave rođendana i druga okupljanja na kojima se ne poštuje ograničenje do 50 osoba, te neprijavljivanje kontakata i nepoštovanje izolacije glavni uzročnici širenja zaraze.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da je na području regije Stara Hercegovina najteže stanje u Foči.

"Pooštrili smo postojeće mjere do daljeg, da probamo smiriti situaciju. Dolazi jesen, kada se više boravi u zatvorenom i zbog toga smo obavezali inspekcije da u svim ugostiteljskim objektima, u skladu sa propisanim standardima, kažu koliko koji objekat u zatvrenom prostoru može da ima gostiju. Svi koji ne budu poštovali to rješenje biće kažnjeni", istakao je Mašić.

U Vrtiću "Čika Jova Zmaj" i u OŠ "Sveti Sava" nije bilo zaražene djece ni nastavnog osoblja. U izolaciji je 12 učenika OŠ "Sveti Sava", koja imaju u porodicama zaražene članove.

U OŠ "Veselin Masleša" dvoje djece je bilo zaraženo, ali prije početka škole, pa nisu dolazila u kontakt sa drugim đacima.

U ovoj školi na virus korona pozitivan je jedan asistent u nastavi, zbog čega su 11 učenika i jedna učiteljica u izolaciji, kao i pet učenika zbog porodičnih kontakata.

Najteže stanje je u Srednjoškolskom centru Foča, gdje je trenutno pet učenika pozitivno i jedan profesor, a pokazalo se da je do širenja virusa došlo nakon rođendanskih zabava u ugostiteljskim objektima, kojima je prisustvovao veliki broj učenika.

Direktor Srednjoškolskog centra Krsto Ivanović apelovao je da roditelji skrenu pažnju djeci da ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

"Djeca kao djeca, srednjoškolski uzrast je kritičan period u odrastanju, vole da izađu, da se druže, a mi kao stariji, obrazovaniji, kao roditelji moramo da utičemo na njih da se strpe, dok ne prođe virus. Ako veliki broj učenika izađe na jedno mjesto, pa su iz više odjeljenja, onda svi moraju u izolaciji, što povlači dodatne mjere - onlajn nastavu, testiranje i slično", naveo je Ivanović.

On je upozorio roditelje da su odgovorni za poštovanje mjera izolacije njihove djece.

U Univerzitetskoj bolnici Foča trenutno su smještena 24 pacijenta sa težom upalom pluća, od kojih je jedan na respiratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije