Gradovi

U Kostajnicu u subotu stižu četiri kontejnera za ugrožene nakon potresa

U Kostajnicu u subotu stižu četiri kontejnera za ugrožene nakon potresa
Foto: N.N. | U Kostajnicu u subotu stižu četiri kontejnera za ugrožene nakon potresa

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će sutra za najugroženije kategorije poslije zemljotresa u Kostajnici biti dostavljeni tri stambena kontejnera, nabavljena iz sredstava budžetske rezerve premijera, a jedan će donirati preduzeće koje ih proizvodi.

"To su kontejneri koji, osim stambenog dijela, imaju kupatilo i grejno tijelo, što znači da imaju struju i vodu. Putem Civilne zaštite u te kontejnere biće ubačeni kreveti sa dušecima, tako da će, kada stignu u Kostajnicu, biti stavljeni na raspolaganje onim kojima su najpotrebniji da u ove hladne dane dobiju smještaj", rekao je Višković u video-poruci.

On je istakao da se ti kontejneri uspješno izrađuju u Republici Srpskoj i ispunjavaju sve standarde, kao i uslove energetske efikasnosti i mogu služiti za stanovanje bez nekih posebnih problema.

Premijer Srpske zahvalio je firmi koja izrađuje te kontejnere.

"Nadam se da ćemo učiniti sve sa našim ljudima u lokalnoj zajednici u Kostajnici da putema alternativnog smještaja i svih drugih vidova pomoći obezbijedimo sve građane koji su imali štetu u ovom zemljotresu. Dobro je da nismo imali ljudskih žrtava i da je sve prošlo na materijalnoj šteti", dodao je Višković.

On je najavio da će sa lokalnom zajednicom biti pronađen adekvatan smještaj za sva ta lica, a pitanje njihovog trajnog smještaja rješavaće se u narednom periodu.

Višković je podsjetio da je opština Kostajnica najviše stradala u Srpskoj usljed zemljotresa koji se dogodio u Hrvatskoj, u okolini Petrinje, prilikom čega je stradalao dosta stambene imovine građana, a Vlada Srpske je odmah uputila pomoć od 300.000 KM.

"Vidim iz sredstava informisanja da je Savjet ministara izdvojio juče 100.000 KM, a da su načelnici/gradonačelnici iz reda SNSD-a imali sastanak pred Božić u Kostajnici i da su se i oni dogovorili da pomognu Kostajnici iz svojih budžeta, a na tom sastanku su i uputili apel Vladi da se uključi i pomogne u ovoj akciji", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije