Gradovi

U Kulen Vakufu prekinuta nastava, spasene dvije mještanke

U Kulen Vakufu prekinuta nastava, spasene dvije mještanke
Foto: Nezavisne novine | U Kulen Vakufu prekinuta nastava, spasene dvije mještanke

SANSKI MOST - Na području Unsko sanskog kantona i danas je prisutan rast vodostaja svih rijeka, a najkritičnija situacija je na području Sanskog Mosta, Bihaća i Bosanske Krupe.

Na području ovih lokalnih zajednica postoji opasnost od toga da rijeke napuste svoja korita i poplave stambene i druge objekte. 

Gradski štab Civilne zaštite u Bihaću održao je danas sastanak na kojem su planirane mjere zaštite od eventualnih poplava. 

Najkritičnija situacija na području Bihaća je u mjestu Kulen Vakuf, gdje se Una izlila i poplavila više od dvadeset domaćinstava, a tim za spašavanje uspješno je danas evakuisao i dvije mještanke koje su zbog poplave bila odsječene od ostatka naselja. 

Direktorica osnovne škole u tom mjestu, Halida Dizdarević potvrdila je kako je zbog vanrednih okolnosti privremeno obustavljeno odvijanje nastavnog procesa. Na području Bihaća problem predstavljaju i bujične vode, te pojava klizišta na nekoliko lokacija. Situacija po pitanju poplava u drugim gradovima i općinama u Unsko sanskom kantonu je stabilna.

Prema riječima Saida Ramića, načelnika Civilne zaštite Sanski Most, vodostaji su ponovo u porastu nakon što je protekle noći zabilježena njihova stagnacija. 

"Nažalost, nove kišne padavine uzrokuju nam nove probleme, jer je Sana već prevazišla kritičnu tačku odbrane od poplava i neprestano raste. Zabrinjava da rastu i njene pritoke, pa su pred nama neizvjesni sati. Mi smo oformili timove za interventna dejstva, osigurali smo mehanizaciju i ljudstvo i čekamo šta će biti", kazao je Ramić. 

Prema njegovim riječima Bliha, Zdena, Majdanuša i druge manje rijeke koje su se izlile u proteklu nedjelju, vratile su se u svoja korita, a prema trenutnim informacijama stradalo je oko dvadesetak stambenih objekata.

Ramić je dodao kako trenutno jedan od većih problema predstavlja pojava podzemnih voda koje su ugrozile više naselja u urbanom dijelu Sanskog Mosta.

Poplave prijete i području Bosanske Krupe, gdje je danas proglašeno stanje elementarne nepogode zbog rasta vodostaja Une i Krušnice.  Nivoi ovih rijeka rastu prosječno između 5 i 7 centimetara po satu, a zbog izlijevanja rijeke Une u užem dijelu grada poplavljeni su Zeleni otoci, a voda je ušla i u poslovne objekte 

Na jednom dijelu putne komunikacije između Bosanske Otoke i Bužima došlo je do izlijevanje Une na kolovoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije