Gradovi

U Prijedoru 50 porodica dobilo dom

U Prijedoru 50 porodica dobilo dom
Foto: N.N. | U Prijedoru 50 porodica dobilo dom

PRIJEDOR - Porodice izbjeglih i raseljenih lica u Prijedoru, njih 50, dobile su u petak ključeve stanova u zgradi izgrađenoj u okviru projekta Regionalnog stambenog programa u BiH, vrijednog oko 2,5 miliona KM.

Iako su ovaj dan čekali jako dugo, članovi ovih porodica nisu krili sreću.

Nikola Tomić, izbjeglica iz Sanice, izjavio je da je nakon 22 godine dobio uslovan smještaj i da su on i njegova supruga Anka zadovoljni i zahvalni.

Davor Čordaš, ministar za izbjegla i raseljena lica RS, izjavio je da je ovo prva stambena zgrada koja je završena iz Regionalnog stambenog programa, od 284 koliko će ih ukupno izgraditi u RS.

"Ovakve stambene zgrade grade u devet opština i gradova u RS, a možemo najaviti da će u Prijedoru uskoro početi izgradnja još jedne zgrade sa 32 stana", izjavio je Čordaš.

Dodao je da se ovom zgradom u Prijedoru rješava stambeno pitanje jednog broja korisnika alternativnog smještaja te socijalno najugroženije kategorije, kao i dio izbjeglica iz Hrvatske.

Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH, izjavila je da je radosna jer ovaj projekat donosi trajna rješenja za porodice koje su već više od 22 godine trajno raseljene.

Istakla je da je ovo integrativni i razvojni projekat za BiH, koja je do sada iz fonda Razvojne banke Savjeta Evrope povukla 73 odsto sredstava, odnosno 146 miliona KM za šest potprojekata, uz doprinos vlasti u BiH od 22 miliona KM.

Šef Odjeljenja za društveni razvoj i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini istakao je da je ovo dio projekta u koji je EU, kao najveći donator, uložila 49 miliona evra, a što se odnosi na raseljena lica koja su morala da napuste svoje domove.

"Rekonstruisali smo 30.000 domova, a cilj nam je isto tako integracija, odnosno reintegracija ljudi koji su morali da napuste svoje domove", rekao je Vanini.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je EU i svim zemljama donatorima ovog velikog projekta, koji pomaže lokalnoj zajednici u rješavanju stambenog pitanja izbjeglica i raseljenih lica.

Zbrinute i četiri porodice u Šipovu

Milenko Savanović, ministar rada i boračkoinvalidske zaštite RS, uručio je u petak u Šipovu ključeve od četiri stana porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, ukupne vrijednosti 173.500 KM.

Savanović je rekao da je dio sredstava za ove stanove izdvojila i opština, u vrijednosti 35.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije