Gradovi

U Prijedoru će biti omogućeno prisustvo očeva porođaju

U Prijedoru će biti omogućeno prisustvo očeva porođaju
U Prijedoru će biti omogućeno prisustvo očeva porođaju

PRIJEDOR - U Opštoj bolnici Prijedor u toku je projekat poboljšanja rada porođajnog odjeljenja, u okviru kojeg će biti omogućeno prisustvo očeva porođaju, kao i apartmanski smještaj za porodilje i očeve, najavio je direktor ove zdravstvene ustanove Mirko Sovilj.

"Do sada nismo imali dosta očeva zainteresovanih da prisustvuju rađanju svoje djece, ali vjerujemo da će ih biti više kada sve uredimo", rekao je Sovilj Srni i dodao da bi projekat trebalo da bude okončan za dva mjeseca.

On je rekao da je u okviru ovog projekta predviđeno uvođenje škole za trudnice u sklopu koje će biti i priprema i obuka za očeve da prisustvuju porođaju, kao i smjernice za pravovremenu dijagnostiku, na prvom mjestu bris grla i nosa kod oca.

"Prilagodićemo i prostor za boravak oca u periodu pripreme majke za porođaj, kao i za apartmanski smještaj majke i oca, jer na porođajnom imamo sedam-osam soba viška koje, pak, ne možemo ustupiti odjeljenjima koja imaju manjak prostora budući da se ni pulmologija ni dermatologija ne mogu miješati sa porodiljama", naveo je Sovilj.

Prema njegovim riječima, Opšta bolnica Prijedor prihvatila je ponudu ekskluzivnog i ovlaštenog partnera vodeće evropske banke matičnih ćelija "Krajo sejv" za BiH "Femili plus" da adaptira i opremi školu za trudnice u ovoj zdravstvenoj ustanovi gdje će se odvijati psihofizička priprema budućih majki.

"Naša bolnica među prvima se u Republici Srpskoj pridružila izolovanju matičnih ćelija, a svi naši ginekolozi su obučeni da prilikom porođaja uzimaju, pohranjuju i pakuju matične ćelije, te ih predaju majci koja je prethodno sa `Femili plus` sklopila ugovor", dodao je Sovilj.

 Projekat poboljšanja rada porođajnog odjeljenja trebalo bi da bude okončan za dva mjeseca, a cjenovnik usluga koje zahtijevaju doplatu biće naknadno utvrđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije