Gradovi

U Prnjavoru uskoro 46 kamera na 22 lokacije

U Prnjavoru uskoro 46 kamera na 22 lokacije
Foto: Srna | U Prnjavoru uskoro 46 kamera na 22 lokacije

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji radi uspostavljanja savremenog video-nadzora u toj opštini.

Sporazum će omogućiti uspostavljanje savremenog sistema video-nadzora po konceptu "Siguran grad" s ciljem da se u Prnjavoru omogući nadzor javnih površina radi povećanja bezbjednosti građana i njihove imovine, odnosno, da bi se preventivno djelovalo na remećenje javnog reda i mira i činjenje krivičnih djela.

Ovim sporazumom je definisano da će opština Prnjavor finansirati nabavku opreme i usluge za izvođenje radova, dok je Ministarstvo izradilo elaborat za sistem video-nadzora, na osnovu kojeg će razviti, a onda i postaviti softver za obradu podataka evidentiranih kamerama.

Nakon isteka garantnog roka, Ministarstvo će vršiti poslove administracije i održavanja sistema video-nadzora, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Elaborat, kojeg je izradio MUP, predviđa instaliranje 46 kamera na 22 lokacije koje su definisane kao prioritetne.

Osam kamera ima mogućnost automatskog prepoznavanja registracija na vozilima.

Praćenje i arhiviranje video-zapisa će se vršiti u Policijskoj stanici Prnjavor u skladu sa važećim zakonskim propisima.UP je sporazume o saradnji u prethodnom periodu potpisao sa 43 lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije