Gradovi

Pratite nas na Google news

U Rogaticu uloženo više od 56,6 miliona KM

U Rogaticu uloženo više od 56,6 miliona KM
Foto: N.N. | U Rogaticu uloženo više od 56,6 miliona KM
Srna

BANJALUKA - U opštinu Rogatica od 2006. godine do danas uloženo je više od 56,6 miliona KM po različitim osnovama, dok je oko 25,5 miliona KM plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Kada je riječ o donatorskim sredstvima Vlade Srbije, ove godine odobreno je 391.166 KM (200.000 evra) za projekat "Rekonstrukcija škole i dvorane", te po 100.000 KM za izgradnja pješačke staze uz put R-450 i za rekonstrukciju objekta Srednje škole "27. januar".

Iz sredstava klirinškog duga izdvojeno je 200.000 KM za izgradnju lokalne putne infrastrukture na području opštine Rogatica, rekli su u Vladi Republike Srpske.

U okviru projekta hitne mjere zaštite od poplava u Republici Srpskoj, izvršena je regulacije rijeke Rakitnice, a vrijednost radova bila je 2.934.000 KM.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske realizovalo je prvu fazu Projekta "Energetska efikasnost u BiH" koji se finansira kroz kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci.

Projekat je postao operativan 27. maja 2015. godine, kada je i zvanično počela njegova realizacija, a završava se 31. decembra ove godine.

S obzirom na ostvarene rezultate predloženo je da se nastavi sa sličnim aktivnostima kroz dodatno finansiranje iz sredstava zajma Svjetske banke.

Narodna skupština Republike Srpske je 29. maja ove godine odobrila dodatno zaduženje u iznosu od 10.910.796 evra, što je 40 odsto od ukupnog iznosa zajma za BiH.

Sporazum o zajmu između BiH i Svjetske banke potpisan je 18. januara ove godine, ali još nije ratifikovan, tako da realizacija projekta nije počela.

U svrhu sačinjavanja liste objekata za koje je potrebna rekonstrukcija, Ministarstvo je uputilo zahtjev svim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj da kandiduju prioritetne objekte.

Opština Rogatica je kandidovala tri javna objekta, a Upravljački odbor projekta izabraće koji će biti rekonstruisani.

Na području opštine Rogatica radi Mesna industrija "Vizion", koja je registrovana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za obavljanje djelatnosti: klanje papkara, rasijecanje i prerada mesa i izrada proizvoda od mesa.

Trenutno zapošljava više od 50 radnika, a svoje proizvode (svježe meso, polutrajne i trajne proizvode od mesa) "Vizion" plasira na tržištu Republike Srpske, kroz maloprodajne objekte u Rogatici, Sokocu, Palama, Bijeljini i Foči.

Planiran je izvoz u zemlje potisnice CEFTA sporazuma za koje im je nadležno ministarstvo izdalo garancije. Mesnu industriju "Vizion" posjetila je i inspekcija Ruske Federacije, pa je ovo preduzeće u postupku pripreme za izvoz mesa u tu zemlju. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije