Gradovi

U Sarajevu najezda osolikih muha

U Sarajevu najezda osolikih muha
U Sarajevu najezda osolikih muha

SARAJEVO - Osolike muhe (porodica Syrphidae reda Diptera - dvokrilaca) koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju na području Sarajeva potpuno su bezopasni insekti - potvrdio je za Agenciju Fena vanredni profesor na Odsjeku biologije Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo Suvad Lelo.

Poznato je, kazao je on, da pojedine vrste spomenutih muha mogu uzimati životinjska tkiva kao hranu, ali se u pravilu hrane polenom, odnosno nektarom te nisu opasne za ljude i ne mogu prenijeti neku zarazu.

Dr. Lelo raspolaže listom od 1.262 vrste konstatovanih dvokrilaca, a smatra se da postoji više od 2.000 vrsta u BiH, u koje spadaju i osolike muhe sa 174 do sada konstatovane vrste.

- Osolike muhe su bezopasni insekti dužine oko jednog centimetra. Odrasle individue uglavnom se hrane nektarom i polenom. Radi se o ekonomski korisnim vrstama jer larveni stadiji jedu biljne vaši. Kako je ovo godina s više kišnih dana što uzrokuje povišenu vlagu, dok su između sunčani periodi, brojnost biljnih vaši je veoma velika. Po automatizmu, kako su one hranidbeni resurs, povećava se i broj svih organizama koji se njima prehranjuju, poput bubamara i osolikih muha - ističe profesor Lelo.

On za primjer navodi da je u Njemačkoj, pored osolikih muha, zabilježen i fenomen povećanja broja bubamara, što se slično desilo i u BiH, ali ti insekti ljudima nisu neugodni za vidjeti, te njihova brojnost nije izazvala zabrinutost.

Suvad Lelo naglašava da u BiH ne postoji stručnjak za ovu vrstu, a podaci kojima raspolaže potiču iz radova dr. G. Strobla s kraja 19. vijeka te iz skupnih radova dr. S. Glumca za bivšu Jugoslaviju i nekolicine radova specijaliste za osolike muhe dr. Zorice Nedeljković iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije