Gradovi

U Sarajevu pao industrijski snijeg

U Sarajevu pao industrijski snijeg
Foto: Anadolija | U Sarajevu pao industrijski snijeg

Jutros je u dijelovima Sarajeva zabilježena pojava tzv. industrijskog snijega. Taj snijeg je zapravo prljavi snijeg, potvrdio je meteorolog amater Nedim Sladić.

''No ne brinite, neće puno napadati, maksimalno do 1 cm, pa čak iako smo unutar anticiklone! Da, i unutar anticiklone ne mora biti nužno stabilno'', rekao je Sladić.

Prema njegovim riječima, stratusni sloj oblačnosti je vrlo nizak, prenosi televizija "N1".

''Jednostavno, jako je izražena temperaturna inverzija, a stratusni sloj oblačnosti vrlo nizak. Čestice dima i smoga dođu poput kondenzacionih jezgri iz kojih se stvara snježna izmaglica'', poručio je Sladić.

Kako pojašnjava Sladić, industrijski snijeg nije zapravo pravi snijeg, već je vještačka pojava i ne javlja se posvuda. Nastaje u anticiklonu, ono što meteorolozi nazivamo polje povišenog atmosferskog pritiska koje nam omogućava stabilno i suvo vrijeme uz dosta sunca, ali zimi to pravilo ne važi.

''Uz izraženu temperaturnu inverziju nastala kao posljedica podizanja fizički lakšeg, toplijeg zraka prema višim nadmorskim visinama, onaj fizikalno teži, gušći i hladniji zrak se spuštao u kotlinu. Sloj stratusne oblačnosti je poguran vrlo nisko u kotlinu (i ispod 200 m), a zbog izuzetno zagađenog zraka u gradu Sarajevu, čestice dima i prašine poslužili su kao jezgre za kondenzaciju iz kojih je na tački rosišta podjednake temperature kao zrak padao vrlo sitno inje, odnosno snježna izmaglica. Ta pojava se najviše javljala na području Ilidže, Stupa i sve do Mojmila gdje je zagađenje obično i najveće u našem gradu, stoga ne čudi da se tamo uhvatila i tanka snježna korica'', naglasio je on.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije