Gradovi

U Trebinju održana centralna zajednička vježba "Štit 2020"

U Trebinju održana centralna zajednička vježba "Štit 2020"
Foto: Srna | U Trebinju održana centralna zajednička vježba "Štit 2020"

TREBINJE - U Trebinju je povodom 1. marta, Međunarodnog dana civilne zaštite, održana zajednička vježba službi zaštite i spasavanja grada Trebinja i Republičke uprave civilne zaštite, na kojoj su izvedeni poduhvati koji bi se preduzimali u slučaju požara, poplava, zemljotresa i svih drugih elementarnih nepogoda.

U vježbi je učestvovalo gotovo 200 pripadnika službi, sa namjenskim vozilima, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima, a prethodila joj je smotra učesnika na platou ispred Doma učenika, uz obraćanje zvaničnika i dodjelu priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima.

"U proteklom periodu kada smo imali razne elementarne nepogode znali smo na koga smo se mogli osloniti, a na koga ne. Mnoge države u okruženju imaju podršku oružanih snaga, ali upravo onda kada su nama bili najpotrebniji - nismo imali baš takav odgovor. Zato ste upravo svi vi glavni oslonac naše zaštite kada je u pitanju Republika Srpska", poručio je učesnicima vježbe Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite, kazao je da su pripadnici i sistem zaštite i spasavanja Republike Srpske organizovani, obučeni i osposobljeni za svaki zadatak.

Na vježbi je prikazano gašenje požara na otvorenom, ukazivanje pomoći povrijeđenima, bezbjedna evakuacija učenika iz škole, hapšenje lica zatečenog u krađi, ukazivanje prve pomoći u prihvatnom centru, spasavanje spuštanjem sa visine i unesrećenih iz vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije