Gradovi

U Trebinju održana republička vježba službi zaštite i spasavanja

U Trebinju održana republička vježba službi zaštite i spasavanja
Foto: N.N. | U Trebinju održana republička vježba službi zaštite i spasavanja

TREBINJE - Sve formacije za spasavanje i zaštitu ljudi u Republici Srpskoj u potpunosti su spremne da odgovore zadacima, bilo da su u pitanju elementarne nepogode ili bezbjednosne situacije, zaključeno je u Trebinju nakon vježbe službi zaštite i spasavanja Republike Srpske, nazvane "Štit 2021".

Pojašnjavajući tok vježbe, Stevan Bekan, direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" iz Trebinja, napomenuo je da su vježbe spasavanja jednako važne kao i vježbe iz domena bezbjednosti, pa su i pripadnici policije i Helikopterskog servisa RS dali doprinos u simuliranju zajedničkih vježbi. Na njoj su prikazani svi segmenti zaštite stanovništva i spasavanja unesrećenih u elementarnoj nepogodi zemljotresa, dok je policija izvela pokaznu vježbu hapšenja lopova koji je iskoristio pometnju izazvanu ovom elementarnom nepogodom za pljačku napuštenih objekata. Na vježbi upriličenoj povodom 1. marta, Dana civilne zaštite, gdje je provjerena  spremnost službi spasavanja, Civilne zaštite, vatrogasnih i medicinskih službi, kao i MUP-a RS i Helikopterskog servisa RS, zaslužnim institucijama, ustanovama, pojedincima i preduzećima podijeljene su i zahvalnice.

"Smatram da smo u više navrata do sada pokazali tu spremnost, jer je iza nas izuzetno teška godina, i kada je u pitanju zaštita od kovida-a 19, ali i od zemljotesa i drugih elementarnih nepogoda, gdje smo djelovali složno, uključujući sve građane, privredne subjekte, lokalnu zajednicu, republičke institucije i organizacije", kazao je nakon vježbe Milan Novitović, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potvrdio je da su svi građani RS u proteklom vremenu mogli da se uvjere i u stručnost i u jedinstvo svih službi u trenucima kada se nesreće dese.

"To smo vidjeli i danas, i spremnost, i jedinstveno djelovanje svih, ali i dobra materijalno-tehnička sredstva. Ovo pokazuje da, ne daj bože da se desi neka nesreća, mogu blagovremeno i adekvatno djelovati, jer i klimatske promjene i cjelokupna neizvjesnost mogu da utiču na iznenadne elementarne nepogode, ali nas one, zahvaljujući ovakvim vježbama, neće iznenaditi", istakao je gradonačelnik Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije