Gradovi

U Trebinju osnovan Fond solidarnosti

U Trebinju osnovan Fond solidarnosti
U Trebinju osnovan Fond solidarnosti

TREBINJE - U Trebinju je osnovan Fond solidarnosti u koji će novčana sredstva izdvajati svi privredni subjekti sa područja grada koji su prethodnu poslovnu godinu završili za prometom većim od 50.000 KM.

Odlučeno je da predložena stopa ove naknade bude 0,5 odsto od ostvarenog prometa.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će se iz Fonda finansirati različita davanja ljudima koji teško žive, borcima koji nemaju nikakvu pomoć, a plaćaju stanarinu, stipendije, subvencije za prevoz.

Iz Fonda solidarnosti koji je danas dobio "zeleno" svjetlo većine odbornika, pomagaće se i sugrađanima kojima su neophodne medicinske usluge van Trebinja, bolja ortopedska pomagala, banjska rehabilitacija.

"Prebacivanjem naslijeđenih socijalnih obaveza budžeta na Fond solidarnosti stvoriće se uslovi da se kapitalni budžetski prihodi, umjesto u potrošnju, kao što je bila dosadašnja praksa, usmjere na kapitalne investicije i razvoj", rekao je Petrović.

On je dodao da se u srijedu sastao sa privrednicima grada, sa kojima je dogovorio da oni daju tri predstavnika u Upravnom odboru Fonda, dok će energetski sektor dati jednog člana. Članovi Upravnog odbora će biti i zamjenik gradonačelnika, direktori Agrarnog fonda i Centra za socijalni rad.

Iz opozicije su istakli da nemaju ništa protiv osnivanje Fonda solidarnosti, ali da se njegovo osnivanje mora zasnivati na zakonskim osnovama, odnosno na dobrovoljnoj osnovi.

Ovi odbornici nisu dali podršku osnivanju Fonda solidarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije