Gradovi

U Trebinju otvorena novoizgrađena Spomen-soba

U Trebinju otvorena novoizgrađena Spomen-soba
Foto: N.N. | U Trebinju otvorena novoizgrađena Spomen-soba

TREBINJE - U Trebinju je danas, na datum kada su prije 28 godina počela ratna dejstva na području ovog grada i pale prve srpske žrtve, otvorena i osveštana novoizgrađena Spomen-soba, sa likovima i imenima 258 palih boraca Trebinjske brigade.

Spomen-sobu, koja je izgrađena u obliku suze i kao takva predstavlja vječni žal Trebinja za svojim herojima, osveštao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, istakavši da ova suza i žali i opominje.

"Ovi su heroji svojom žrtvom zaslužili vječni spomen i ušli u vječni život Hristov, zbog čega im slava i hvala", rekao je vladika Dimitrije.

Gradonačelnik Mirko Ćurić je naglasio da Trebinje neće i ne smije zaboraviti svoje heroje i da su spomenik i soba najmanje što je ovaj grad mogao uraditi za njih.

"Spomen-soba je u obliku suze koja treba da nas opominje, kako nas, tako i sve buduće generacije koje će se ovdje ne samo sjećati onih koji su stvarali Republiku Srpsku i branili naš grad, nego i da nas nadahnjuje patriotizmom i opominje na slogu kakvu su oni imali u teškim ratnim danima", rekao je Ćurić.

Prisutnima se obratio i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, koji je takođe pozvao na slogu kojom se najbolje brani Republika Srpska.

"Rat je odavno završen, ali mnogi oblici borbe nisu, pa, između ostalog, i borba za istinu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer iako bi mnogi željeli Srbe razapeti kao krivce za događaje u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, činjenice govore drugačije i mi ih moramo dokazivati, a istina se najbolje dokazuje i čuva u našim suzama i u ovoj velikoj suzi u Trebinju koja se naziva spomen-sobom", kazao je general Savčić.

Predsjednik trebinjske Boračke organizacije Dejan Bodiroga je istakao da je 1. oktobra trebinjska teritorija mučki napadnuta i da su pale prve žrtve, a od tada do kraja rata Trebinjsku brigadu su napadale regularne snage države Hrvatske.

Trebinjac Ilija Mastilović je napustio školske klupe da bi branio Trebinje jer, kako se prisjetio, drugačije nije ni znao ni mogao s obzirom na to da je tako bio odgajan.

"Nisam više mogao mirno da sjedim i posmatram kako u grad sa ratišta dolaze sanitetska vozila sa mojim ranjenim ili mrtvim sugrađanima, pa sam se, nošen nekom neizrecivom snagom, prijavio kao dobrovoljac sa nepunih 17 godina", prisjetio se kratko Ilija, koji je prvi u Spomen-sobu donio ratnu zastavu Trebinjske brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije