Gradovi

U Trebinju počeo novi projekat planinarskog turizma

U Trebinju počeo novi projekat planinarskog turizma
Foto: N.N. | U Trebinju počeo novi projekat planinarskog turizma

TREBINJE - Zvaničnim potpisivanjem ugovora u Gradskoj upravi, u Trebinju je počela realizacija turistički projekta "Aktivni odmor – Razvoj turističkih potencijala Trebinja", koji provode Gradska uprava i Planinarsko društvo "Vučji zub" iz ovog grada, zajedno sa međunarodnom organizacijom "Helvetas".

Ukupna vrijednost projekta je 65.600 maraka, od čega "Helvetas" izdvaja 30.700 KM, a Grad Trebinje i "Vučji zub" ostatak novca, kako bi se unaprijedila turistička ponuda i u funkciju stavio Planinarski dom "Ubla" koji se nalazi u Parku prirode Orjen.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pojašnjava da će se glavne aktivnosti odnositi na uspostavljanje smještajnih kapaciteta i izgradnju sanitarnog čvora u Planinarskom domu "Ubla" kod Trebinja i organizovana sertifikovana obuka za dvadesetak planinarskih vodiča, u organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske.

"Potpisivanje ugovora znači automatski početak projekta u kome mi već danas raspisujemo javne pozive za nabavku opreme Planinarskog doma, odnosno, za smještajne kapacitete, eko septik, ali i za profesionalce iz Planinarskog saveza RS koji će doći da obučavaju naše buduće vodiče, koji, doduše, svoj posao znaju od ranije, ali je sada potrebna profesionalna sertifikacija", navodi gradonačelnik Ćurić.

Predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja Igor Škero je potvrdio da su trebinjski planinari spremni da budu vodiči, ali je potrebno da savladaju još neke sitne vodičke finese, ali će, pored te obuke, projekat mnogo doprinijeti konačnom osposobljavanju Planinarskog doma za planinarski, ali, kako je naglasio, i ekološki turizam.

"Kada se sve to završi, a planirano je da objekat bude u potpunosti ekološki, zajedno sa sobama, ali i mokrim čvorovima i ekološkim septikom, nastavljamo dalje izgradnju Planinarskog doma na još jednoj etaži", dodao je Škero.

Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza RS je napomenuo da ovakvi projekti itekako unapređuju planinarski turizam, jer, kako kaže, vraća turiste prirodi, ali na ekološki prihvatljiv i bezbjedan način, jer će, osim uređenog Planinarskog doma, za sve planine oko Trebinja na rasplaganju biti profesionalni vodiči.

Napominjući da u Trebinju imaju izuzetno dobru saradnju sa lokalnim vlastima i organizacijama, Sven Dominković, predsjednik organizacije "Helvetas – Moja budućnost” je istakao da sve zajedničke aktivnosti imaju itekako dobre rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije