Gradovi

U Tuzli obilježena godišnjica stradanja na Kapiji: Bol majki ne jenjava

U Tuzli obilježena godišnjica stradanja na Kapiji: Bol majki ne jenjava
Foto: N.N. | U Tuzli obilježena godišnjica stradanja na Kapiji: Bol majki ne jenjava

TUZLA - U Tuzli i Tuzlanskom kantonu u ponedjeljak je bio dan žalosti jer je obilježena 25. godišnjica stradanja mladosti na Kapiji, u centru Tuzle.

Granata, kažu Tuzlaci, ispaljena sa Ozrena, sa položaja Vojske RS, ubila je 71 mladu osobu, a ranila više od 100.

Roditelji, preživjeli te brojne delegacije položile su cvijeće u Aleji mladosti na Slanoj Banji, gdje su ukopani stradali, a nakon toga počast je odata i na Kapiji. U  Aleji danas je bila i Zekija Beganović Mahmutović, majka stradalog Adnana.

"Meni moje dijete ne može platiti ni vratiti niko. Moj sin je imao 16 godina. Sada 21. maja bi imao 41 godinu. Šta ja trebam svake godine?  Oboljela sam na srcu pateći za svojim djetetom", ispričala je Zekija i dodala da je poslije Adnanove smrti dobila drugog sina, kojem je dala isto ime.

Blizu Kapije otvoren je nedavno Memorijalni centar koji sadrži fotografije stradalih, njihove lične predmete, dokumentaciju sa suđenja, novinske isječke.

Za porodice i preživjele to je veoma značajno. Nadaju se da će Centar posjećivati mlađe gerenacije, da će o tome učiti u školi, a sve kako se ne bi ostavljao prostor za manipulacije činjenicama o ovom događaju.

"Da je ovo napravljeno prije 10, 15, 20 godina, ne bi se nikada napisala knjiga o Kapiji nijedna. Ne bi se plasirale laži i neistine, pravili poligoni. Jer mi bismo rekli: Dođite i vidite činjenice i dokumentaciju na osnovu kojih je Novak Đukić osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva", rekao je Edin Hurić, predsjednik UG "25. maj".

Tadašnji general Vojske RS Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora. Međutim, napustio je BiH i nalazi se u Srbiji.

"I kada svi mi nestanemo, to će uvijek ostati jedna tamna mrlja u odnosima naše dvije države. Hoće li Srbija uraditi šta po tom pitanju, ne vjerujem. Nažalost, živimo u takvom vremenu i na ovom Balkanu gdje ljudi mogu da pobiju djecu i da se na nekim mjestima smatraju herojima", rekao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je također odao počast stradalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije