Gradovi

U Tuzli pozvali partije da ustanu u borbu za čistiji vazduh

U Tuzli pozvali partije da ustanu u borbu za čistiji vazduh
Foto: N.N. | U Tuzli pozvali partije da ustanu u borbu za čistiji vazduh

TUZLA-Građanska inicijativa “Naše pravo je čist zrak” danas je u Tuzli organizovala javno čitanje proglasa u kojem je pozvala kandidatkinje i kandidate i političke partije da pokažu da su na strani građana tako što će se pridružiti borbi protiv, kako kažu, ekološkog nasilja kojem su građani Tuzle izloženi već dugi niz godina.

Od kandidata i kandidatkinja zatraženo je da preciziraju konkretne aktivnosti koje će poduzeti da bi smanjili zagađenje zraka u Tuzli ukoliko budu izabrani u institucije gradske vlasti. 

“Imamo tri zahtjeva. Da nam kažu ili da osmisle plan na koji način će način smanjiti zagađenje iz individualnih ložišta jer je to njihova nadležnost. Zatim, da obezbjede inspekcijski nadzor nad implementacijom odluke za kontrolu dimnjaka u individualnim stambenim objektima. Treći naš zahtjev je da se založe za to da sva sredstva koja dođu od Termoelektrane koriste za projekte koji će direktno smanjiti zagađenje zraka u naredne četiri godine”, istakla je Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Građani moraju tražiti pravo na čist zrak ali nisu dovoljno upoznati sa mehanizmima borbe, između ostalog,  sudskim putem, rečeno je juče.

“ Cilj ovog okupljanja je i da ih upoznamo da je njihovo pravo i obaveza da stanu u odbranu sebe i svojih najmilijih, a istovremeno  da, ako se radi o ekološkom nasilju, mi iskoristimo dodatne pravne mehanizme koji sprječavaju to nasilje”, naveo je Damir Arsenijević, osnivač Platforma za ekološku humanistiku “Zemlja-voda-zrak” Tuzla .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije