Gradovi

U Vlasenici voda i odvoz smeća skuplji za 30 odsto

U Vlasenici voda i odvoz smeća skuplji za 30 odsto
Foto: Srna/Ilustracija | U Vlasenici voda i odvoz smeća skuplji za 30 odsto

VLASENICA - U opštini Vlasenica od narednog mjeseca usluge snabdijevanja vodom i odvoza smeća biće 30 odsto skuplje, nakon što su lokalni odbornici donijeli odluku o poskupljenju.

Načelnik opštine Miroslav Kraljević rekao je novinarima da je ovakva odluka bila izuđena da bi se obezbijedio kontinuitet pružanja komunalnih usluga na području te opštine i spriječio kolaps lokalnih preduzeća "Čistoća" i "Vodovod i kanalizacija".

On je podsjetio da su oba preduzeća već godinama u ozbiljnim finansijskim problemima, koji su rasli nakon diobe jedinstvenog komunalnog preduzeća 2001. godine, uzrokovanih enormnim povećanjem broja radnika, zaduženjem i uvećanjem troškova poslovanja.

Prema njegovim riječima, problemi su doveli do pada kvaliteta komunalnih usluga i nemogućnosti da se ispune narasle obaveze prema državi i radnicima, višemjesečne blokade ručuna i pokretanja stečajnog postupka u oba preduzeća u prvoj polovini ove godine.

"Imali smo danas informaciju stečajnih upravnika u kakvom stanju su oba preduzeća i na osnovu svih tih njihovih kalkulacija došlo se do zaključka da je neminovno podići određene cijene naplate, da bi se poboljšali uslovi rada i kvalitet usluga u tim preduzećima", rekao je Kraljević.

On je dodao da je na sjednici zaključeno da se nastave aktivnosti oko formiranja novog komunalnog preduzeća, koje će objediniti oba komunalna preduzeća i usluge koje pružaju.

"Stečajni upravnici su predložili određene cjenovnike, koje nismo prihvatili, ali Klub odbornika SNSD-a u dogovoru sa koalicionim partnerima je odlučio minimalno da poveća cijene troškova, samo da bi se obezbijedilo da ti sistemi funkcionišu", rekao je Kraljević.

Zamjenik načelnika opštine Goran Đurić rekao je novinarima da će, prema novom cjenovniku, odvoz smeća za građane koji stanuju u kućama koštati 10 KM, koji stanuju u stanovima 9,10 KM, a u prigradskim naseljima 6,5 KM.

Cijena metra kubnog vode povećana je sa 0,74 KM na 1,10 KM.a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije