Gradovi

U bivšem pogonu sarajevske fabrike kontaminirano 4.000 metara kvadratnih

U bivšem pogonu sarajevske fabrike kontaminirano 4.000 metara kvadratnih
Foto: Klix.ba | U bivšem pogonu sarajevske fabrike kontaminirano 4.000 metara kvadratnih

SARAJEVO - U bivšem pogonu fabrike "Energoinvest" u sarajevskom naselju Stup radioaktivnim cezijumom-137 kontaminirana je površina od 4.000 metara kvadratnih, a prijava o ovom vanrednom radiološkom događaju primljena je još u decembru prošle godine, saopšteno je iz Agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH.

U ovoj agenciji smatraju da je do rasipanja cezija-137 došlo iz jedne kapsule, ali da do sada nije utvrđeno koja količina je iscurila.

"Dosadašnja mjerenja su pokazala da doze zračenja oko hale ne ukazuju na povećanje iznad prirodnog fona", kažu iz Agencije za portal Klix.ba i dodaju da su mjerenja vršena više puta od saznanja za incident.

Agencija u saradnji sa relevantnim tehničkim servisima za zaštitu od jonzirajućeg zračenja, domaćih i regionalnih, kao i ostalim uključenima u ovaj događaj vrši aktivnosti na dekontaminaciji lokaliteta.

Imajući u vidu da prema dosadašnjim saznanjima ovaj radiološki vanredni događaj nije imao uticaj izvan mjesta njegovog dešavanja i da je stavljen pod kontrolu, Agencija je procjenila da u konkretnom slučaju nije bilo potrebe za intervencijom drugih nadležnih organa.

"Po saznanju za incident ovaj lokalitet je obilježen, vrši se stalni nadzor hale 24 časa, te je kontrolisan pristup i na osnovu svega je procijenjeno da je mogućnost uticaja na stanovništo mala", zaključuju iz Agencije.

Šef centra zaštite od zračenja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Alfred Vidic kaže da stanovništvo nije ugroženo radijacijom opasnog cezija, već su u opasnosti samo oni koji uđu u halu.

"Kontaminacija cezija unutar objekta je iznad dozvoljenih granica. Neophnodno je vršiti sanaciju i nakon sanacije objekat se može prepustiti vlasniku", rekao je Vidic za "Avaz".

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH ranije je saopšteno da nisu ovlašteni da ustanove uzrok kontaminacije i upućuju na vlasnika izvora kontaminacije, a to je "Energoinvest institut za materijale i kvalitet", za koji su naveli da je posjedovao licencu za rad sa radioaktivnim izvorima.

Prethodno su se pojavili navodi da je radioaktivna materija iscurila iz rezervoara prilikom transporta u maju prošle godine.

Transport je uslijedio nakon što je trgovački lanac "Bingo" od "Energoinvesta" kupio dio prostora u kojem je skladišten i cezijum-137.

Cezij-137 je radioaktivni izotop cezija sa vremenom poluraspada od oko 30,2 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije