Gradovi

U bolnici Goražde alarmantno, pacijenti leže po hodnicima

U bolnici Goražde alarmantno, pacijenti leže po hodnicima
Foto: Fena | U bolnici Goražde alarmantno, pacijenti leže po hodnicima

SARAJEVO - Iz Kantonalne bolnice Goražde upućeni su alarmantni apeli Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Bosansko-podrinjskog kantona da hitno mobiliše zdravstveno osoblje za potrebe izolatorijuma u Đačkom domu, jer je bolničko kovid odjeljenje prepuno, a pacijenti leže po hodnicima.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Aldijana Begović upozorila je da je potrebno hitno početi hospitalizaciju pacijenata u vanbolnički izolatorijum u Đačkom domu.

"Dala sam prijedlog da se na neki način mobiliše zdravstveno osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova i formiraju mješoviti timovi da bi to profunkcionisalo", istakla je Begovićeva.

Ona je navela da zbog nestašice na tržištu, problem predstavlja i nabavka kiseonika i drugih lijekova neophodnih za kovid pacijente.

"Skoro svaki dan mi potrošimo po nekoliko boca kiseonika, danas smo morali vanredno tražiti još 12 boca, sutra ide redovna pošiljka 48 boca, biće problem, nema mnogih lijekova na tržištu i s tim se borimo", istakla je Begovićeva.

U Kantonalnoj bolnici očekuju hitnu reakciju Kantonalnog kriznog štaba u smislu mobilizacije zdravstvenog osoblja za potrebe vanbolničkog izolatorijuma u Đačkom domu.

U ovoj ustanovi naglašavaju da su iz sredstava koje je odobrio Zavod zdravstvenog osiguranja uspjeli osigurati angažman pulmologa iz Foče dva puta sedmično za konzilijarne preglede, ali i dalje problem predstavlja nedostatak kadra i medicinskog osoblja.

Na alarmantniju situaciju u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje je u ovom trenutku blizu 371 osoba zaražena virusom korona, ukazano je i tokom sastanka s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, prenosi portal "Kliks".

Iz goraždanske bolnice ukazuju da je situacija veoma teška, da su zatražili pomoć i iz Republike Srpske, pa čak i iz Srbije, te da trebaju pomoć Federacije, i drugih kantona, jer ovo u Goraždu može brzo eskalirati u još težu situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije