Gradovi

U centru Trebinja otvorena “Krajiška kuća”

U centru Trebinja otvorena “Krajiška kuća”
Foto: N.N. | U centru Trebinja otvorena “Krajiška kuća”

TREBINJE- Gradonačelnik Mirko Ćurić otvorio je u centru Trebinja, zajedno sa Draškom Ilićem, direktorom Centra za razvoj poljoprivrede i sela Grada Banjaluka i direktorom Agrarnog fonda Grada Trebinja Veselinom Dutinom, objekat „Krajiške kuće“, u kome će se na oko 60 kvadrata prodavati više od 500 krajiških proizvoda sa 120 gazdinstava iz Banjaluke i onog dijela Krajine koji joj gravitira.

„U pitanju je objekat na kome se već duže vremena radi, nakon sporazuma kojim su dva grada, Trebinje i Banjaluka potpisali saradnju, a ovo je samo dio te saradnje, u kojoj Hercegovačka kuća u Banjaluci već posluje i to vrlo uspješno, pa nema razloga da takav slučaj ne bude i sa Krajiškom kućom na jugu Republike Srpske“, rekao je Ilić.

Napominjući da oba objekta predstavljaju svojevrsne brendove i da zapošljavaju veliki broj ljudi, prvenstveno proizvođača, on je rekao da kooperantska poljoprivredna gazdinstva sada nemaju problema sa plasmanom proizvoda, ali se nudi posao i onima koji se bave ambalažom, sertifikovanjem proizvoda i na kraju samim prodavcima.

„Našim građanima se nude domaći proizvodi, turistima da probaju ono što je autentično, naše, a državi samoj korist da smanji izvoz kapitala za uvoz nepotrebnih stranih proizvoda kada imamo svoje, ali je u ovim proizvodima i zdravlje naših građana, naviknutim na domaći proizvod“,naveo je Ilić.

On je pozvao sve one koji imaju poljoprivrednu proizvodnju, a nemaju preradu, da se uključe u projekat, jer će im u tom smislu biti pružena pomoć, kao i kod plasmana, jer se,  pored Trebinja i Banjaluke, “Krajiška kuća” otvarati i u Beogradu i Novom Sadu, zajedno sa “Hercegovačkom kućom”, kao i u Beču.

„Od danas u Trebinju na jednom mjestu imamo sve krajiške proizvode, od najboljih krajiških rakija, preko džemova, odnosno, kiselo-slatkog programa, te kraft piva koja su jako popularna u Krajini i sve ono što je autentično krajiško, a Trebinjci, odnosno, Hercegovci do sada nisu imali priliku da kupe ovdje“, kazao je Dutina.

Zamisao da se i na ovaj način ostvari saradnja dvije lokalne zajednice, ali i veći profit poljoprivrednika, potekla je, kako je podsjetio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, od vodećih ljudi Banjaluke i Trebinja, na čemu je i ovom prilikom za saradnju zahvalio bivšem gradonačelniku Igoru Radojičiću.

„Ostvarivši naše prve ciljeve, nismo stali na tom projektu i nastavili smo da otvaramo nove objekte, da sklapamo sporazume, da prodajemo domaće proizvode koji su provjereni i ispitani i koje ćemo prodavati i u Srbiji i u Beču, ali i u ostalim predstavništvima gdje je to moguće“, istakao je gradonačelnik Ćurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije