Gradovi

U dobojskoj bolnici žele pacijentima ugrađivati stentove

U dobojskoj bolnici žele pacijentima ugrađivati stentove
Foto: N.N. | U dobojskoj bolnici žele pacijentima ugrađivati stentove

DOBOJ - Angio sala, vrijedna oko milion maraka, prioritetan je zadatak rukovodstva dobojske bolnice "Sveti apostol Luka", koje, iako se uskoro očekuje početak radova na izgradnji nove bolnice, želi da u starom objektu na Internom odjeljenju pacijentima pruža usluge ugradnje stentova.

"Oprema koja bi bila ugrađena u angio salu je prenosna. Znači, u suštini, mi bismo mogli u postojeći objekat ubaciti opremu za angio salu, a onda kada za to dođe vrijeme tu istu opremu prenijeti u nove objekte. Ono što bismo tim postigli jeste da bismo tu proceduru već počeli pružati u našoj ustanovi, ne bismo pacijente morali prevoziti u Univerzitetski klinički centar RS, a ujedno kada dođe vrijeme za otvaranje nove zdravstvene ustanove svi naši radnici bi već bili uhodani u ovu proceduru ugradnje stentova", izjavio je Mladen Gajić, direktor bolnice.

Kamen temeljac za izgradnju nove bolnice položen je 14. marta ove godine, a gradiće je konzorcijum kineskih kompanija "China Sinopharm International Corporation" i "Shan Xi Construction Investment Group".

 "Sada je faza projektovanja, usklađivanja tehničke dokumentacije i to ide svojom dinamikom, kako je i predviđeno međunarodnim ugovorom. Do kraja ovog mjeseca izvođač bi trebalo da bude uveden u posao, onda kreće ta druga faza izgradnje. Treća faza je opremanje. Rok je tri godine i mislim da će u predviđenom roku taj projekat biti završen", kazao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Dok nova bolnica ne bude sagrađena, u hirurškim salama stare nastoje da, osim procedura koje se već obavljaju, uvedu i nove, kako pacijenti ne bi morali da odlaze u druge zdravstvene centre u RS.

"Počeli smo intenzivnije da radimo endoproteze kuka, uradili smo ih zaista dosta ove godine, a u sljedećoj planiramo da uvedemo i endoproteze koljena. Procedure su zahtjevne, ali je mnogo zahtjevniji instrumentarij, opsežna je nabavka, priprema i sve ostalo", kaže Anela Velimirović, specijalista ortopedije i traumatologije.

Zamjena zgloba vještačkim materijalom radi se u slučajevima povreda, podsjetila je Velimirovićeva, te u situacijama kada pacijenti trpe bolove zbog propalih zglobova koljena ili kuka, i kada druge metode ne pomažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije