Gradovi

U dobojskoj kasi više para za 'krpljenje rupa' i kružne tokove

U dobojskoj kasi više para za 'krpljenje rupa' i kružne tokove
Foto: N.N. | U dobojskoj kasi više para za 'krpljenje rupa' i kružne tokove

DOBOJ - Gradska kasa u Doboju, teška nešto više od 37 miliona KM, trebalo bi da zadovolji apetite svih budžetskih korisnika koji u 2018, izbornoj godini od lokalne vlasti očekuju da bude darežljivija.

"Mi smo se trudili da tražimo više sredstava. Pošto Odjeljenje ne može da vrši rekonstrukciju ulica i izgradnju novih, mi samo vršimo održavanje, to jest krpljenje tzv. udarnih rupa, izmjenu dijela trotoara, ivičnjaka, tako da smo tu malo više dobili - za oko 40.000 KM više u odnosu na prošlu godinu", kaže Slavko Kovačević, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Doboj.

Manje novca nego inače biće potrošeno na održavanje saobraćajnih znakova jer je u prethodne dvije godine sanirana vertikalna signalizacija koja je uništena tokom katastrofalnih poplava, a za održavanje javne rasvjete, semafora, te javnih zelenih i asfaltnih površina biće izdvojeno isto novca koliko i ranijih godina.

Više novca očekuje se da dobije i Odjeljenje za prostorno uređenje u čijoj nadležnosti je izgradnja nekoliko kružnih raskrsnica, koje su najavljivane kao kapitalni projekti koji će biti realizovani u ovoj godini.

Ambiciozne planove i projekte, poput gastro festa, fišijade, likovnog saborovanja, foto-konkursa i "Beer festa", imaju i u Turističkoj organizaciji, koja zapošljava samo jednog radnika - direktora.

"Ja ću sve to stići, a vjerujem da ću uraditi i više od toga. Sve ono što je napisano u programu rada samostalno ću stići", uvjerava Vladimir Marković, direktor TO, te ističe da će tokom godine realizovati projekat za koji će sredstva dobiti od Ministarstva civilnih poslova BiH.

Više novca bi dobro došlo Centru za socijalni rad, koji svakodnevno trpi pritisak najugroženijeg dijela stanovništva, a kojem je potrebno da zaposli još nekoliko radnika za čije plate nisu planirana sredstva.

Umjesto direktorice te ustanove, na taj problem je ukazao njen partijski kolega iz PDP-a Slobodan Vasiljević.

"Gradonačelnik svojom odlukom ne može jedino ta sredstva da uvećava, koja se odnose na lična primanja. On može realokacijom u skladu sa zakonom za druge stavke, ali za plate ne može", kazao je Vasiljević.

U ovdašnjem Domu zdravlja se susreću sa drugim problemom. Naime, u ovoj ustanovi se žale da usluge koje pružaju dvije službe - Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i Centar za bazičnu rehabilitaciju niko ne plaća.

"Ako bi Dom zdravlja radio samo ono i onoliko koliko Fond plaća, šta bi se desilo? Mi smo kao javna ustanova prinuđeni da uslužimo sve koji dođu", požalio se dr Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije