Gradovi

"U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"

"U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"
Foto: N.N. | "U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"
Vesna Duka

TREBINJE- U Trebinju će se u narednom periodu sagledati mogućnosti nabavke brzih antigenskih testova koji bi se koristili na nivou cijele regije, kako bi se u susret predstojećoj turističkoj sezonu, ali i zbog ljudi koji iz drugih razloga dolaze u ovu regiju, moglo utvrditi da li neko od njih ima virus korona, što bi detektovalo virus, ali bi u dobroj mjeri spriječilo njegovo širenje.

Ovo je jedan od glavnih zaključaka Saveza opština i grada istočne Hercegovine koji je zbog pogoršane epidemiološke situacije u ponedjeljak zasjedao u Trebinju.

Izvršni direktor Saveza Luka Petrović naglasio je da vanredne mjere u ovoj regiji moraju biti usaglašene, kako se virus ne bi širio fluktuacijom stanovništva, a komunalni policajci iz jednih da obilaze druge opštine, jer se na taj način mogu bolje primjenjivati mjere.

"U Nevesinju imamo stari objekat bolnice neupotrijebljen, a koji bi, prema premjeru ove zdravstvene ustanove, uz ulaganje od milion maraka, mogao da primi dodatne pacijente, a kada pandemija mine, mogao bi biti bolnica za njegu starih osoba",rekao je Petrović i dodao da je u Bileći potrebno urediti neke prostorije Doma zdravlja za dnevne pacijente, a u Berkovićima nabaviti sanitetsko vozilo.

Napominjući da se u Berkovićima, Ljubinju, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku liječi više od 120 kovid pacijenata koji ne leže u bolnicama, već dolaze na dnevne terapije, dok je taj broj u Trebinju i Gacku 220 pacijenata, Petrović je kazao da se sa ostalim predstavnicima opština usaglasio da je potrebno izvršiti dodatne nabavke lijekova i laboratorijskog materijala.

Ističući da u Bolnici Trebinje trenutno postoji 101 kiseonički ležaj, za razliku od prošlogodišnjih 27, da trenutno raspolažu sa 10 neinvazivnih i 18 invazivnih ventilatora, a kapacitet kovid odjeljenja je 168 pacijenata, što je ogroman napredak, ali da i ovdje i u drugim istočnohercegovačkim sredinama postoje mnoge problematične tačke koje će biti delegirane i resornom ministru Alenu Šeraniću koji dolazi u srijedu u posjetu ovoj regiji.

Kaže da su zahtjevi vrlo opravdani, jer bolnice u Trebinju i Nevesinju moraju biti rasterećenije.

"Dogovorili smo se i to da u narednih 15 dana svi zdravstveni radnici, ali i nemedicinski kadar zdravstvenih ustanova, dobiju novčanu nadoknadu iz budžeta njihovih lokalnih zajednica, u skladu sa mogućnostima", naveo je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da su sve lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini usaglasile svoje mjere kada je u pitanju širenje virusa, pa se, kako kaže, ne može desiti da u nekim sredinama ne rade ugostiteljski objekti, a u drugim rade, pa da dolaskom gosti iz susjednih opština dođe do novog zaražavanja.

"Situacija je trenutno pogoršana u Gacku i Trebinju", kazao je Ćurić, napomenuvši da u Trebinju trenutno ima oko 3.000 zahtjeva za vakcinaciju.

Gatački načelnik Ognjen Milinković je kazao da se ulažu maksimalni napori da se epidemija stavi pod kontrolu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije