Gradovi

"U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"

"U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"
Foto: N.N. | "U istočnoj Hercegovini potrebni brzi testovi i poštovanje mjera"

TREBINJE- U Trebinju će se u narednom periodu sagledati mogućnosti nabavke brzih antigenskih testova koji bi se koristili na nivou cijele regije, kako bi se u susret predstojećoj turističkoj sezonu, ali i zbog ljudi koji iz drugih razloga dolaze u ovu regiju, moglo utvrditi da li neko od njih ima virus korona, što bi detektovalo virus, ali bi u dobroj mjeri spriječilo njegovo širenje.

Ovo je jedan od glavnih zaključaka Saveza opština i grada istočne Hercegovine koji je zbog pogoršane epidemiološke situacije u ponedjeljak zasjedao u Trebinju.

Izvršni direktor Saveza Luka Petrović naglasio je da vanredne mjere u ovoj regiji moraju biti usaglašene, kako se virus ne bi širio fluktuacijom stanovništva, a komunalni policajci iz jednih da obilaze druge opštine, jer se na taj način mogu bolje primjenjivati mjere.

"U Nevesinju imamo stari objekat bolnice neupotrijebljen, a koji bi, prema premjeru ove zdravstvene ustanove, uz ulaganje od milion maraka, mogao da primi dodatne pacijente, a kada pandemija mine, mogao bi biti bolnica za njegu starih osoba",rekao je Petrović i dodao da je u Bileći potrebno urediti neke prostorije Doma zdravlja za dnevne pacijente, a u Berkovićima nabaviti sanitetsko vozilo.

Napominjući da se u Berkovićima, Ljubinju, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku liječi više od 120 kovid pacijenata koji ne leže u bolnicama, već dolaze na dnevne terapije, dok je taj broj u Trebinju i Gacku 220 pacijenata, Petrović je kazao da se sa ostalim predstavnicima opština usaglasio da je potrebno izvršiti dodatne nabavke lijekova i laboratorijskog materijala.

Ističući da u Bolnici Trebinje trenutno postoji 101 kiseonički ležaj, za razliku od prošlogodišnjih 27, da trenutno raspolažu sa 10 neinvazivnih i 18 invazivnih ventilatora, a kapacitet kovid odjeljenja je 168 pacijenata, što je ogroman napredak, ali da i ovdje i u drugim istočnohercegovačkim sredinama postoje mnoge problematične tačke koje će biti delegirane i resornom ministru Alenu Šeraniću koji dolazi u srijedu u posjetu ovoj regiji.

Kaže da su zahtjevi vrlo opravdani, jer bolnice u Trebinju i Nevesinju moraju biti rasterećenije.

"Dogovorili smo se i to da u narednih 15 dana svi zdravstveni radnici, ali i nemedicinski kadar zdravstvenih ustanova, dobiju novčanu nadoknadu iz budžeta njihovih lokalnih zajednica, u skladu sa mogućnostima", naveo je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da su sve lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini usaglasile svoje mjere kada je u pitanju širenje virusa, pa se, kako kaže, ne može desiti da u nekim sredinama ne rade ugostiteljski objekti, a u drugim rade, pa da dolaskom gosti iz susjednih opština dođe do novog zaražavanja.

"Situacija je trenutno pogoršana u Gacku i Trebinju", kazao je Ćurić, napomenuvši da u Trebinju trenutno ima oko 3.000 zahtjeva za vakcinaciju.

Gatački načelnik Ognjen Milinković je kazao da se ulažu maksimalni napori da se epidemija stavi pod kontrolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije