Gradovi

U manastiru Tavna obilježena Velika Gospojina

U manastiru Tavna obilježena Velika Gospojina
Foto: N.N. | U manastiru Tavna obilježena Velika Gospojina

BIJELJINA - U manastiru Tavna, povodom velikog hrišćanskog praznika Velike Gospojine, danas je služena sveta arhijerejska liturgija i održan tradicionalni narodni sabor.

Umirovljeni episkop srednjoevropski Konstantin poručio je u besjedi da je Presveta Bogorodica zaštitnica svih u sve dane života i zahvalio brojnim vjernicima, jer i u vrijeme pandemije virusa korona dolaze u hramove i prinose svoje molitve.

​Narodnom saboru prisustvovali su gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i njegov zamjenik Marko Mihajlović. Prvi čovjek Bijeljine poručio je da je manastir Tavna vijekovna snaga naroda i da je, uprkos svim nedaćama kroz istoriju, uspio da bude temelj okupljanja.

"I današnje saborovanje ukazuje nam na nužnost njegovanja zajedništva, jer samo tako, okupljeni oko istinskih vrijednosti, možemo graditi bolju budućnost za nas i našu djecu. Gradska uprava je proteklih godina pružala manastiru pomoć kada god je bilo potrebno, a to će činiti i ubuduće", rekao je gradonačelnik Mićić.

Manastir Tavna posvećen je Presvetoj trojici.

Pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu, ali i u turskim popisima od 1548. do 1586. godine kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Smješten je na obroncima planine Majevice, u blizini puta Bijeljina - Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije