Gradovi

U najvećem trebinjskom naselju niče školski maslinjak

U najvećem trebinjskom naselju niče školski maslinjak
Foto: Vesna Duka | U najvećem trebinjskom naselju niče školski maslinjak

TREBINJE - U dvorištu Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški", u najvećem trebinjskom naselju Gorica, posađeno je 50 stabala maslina, a prvo drvo je zasadio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je i sam nekada pohađao nastavu u ovom objektu.

Gradska uprava je nabavila sadnice i obezbijedila zemlju koja je nasuta na ovaj teren, a "Hidroelektrane na Trebišnjici" su uravnale teren koji se graniči sa betoniranim dijelom dvorišta, i još od ranih osamdesetih godina, kada je škola sagrađena, bio je kamenit i neiskorišten.

"U opredjeljenju da sve školske objekte učinimo maksimalno funkcionalnim, podržali smo inicijativu iz ove škole da cjelokupan prostor oko objekta koji je ostao neuređen dovedemo u savršen red, gdje bi djeca i na školskim odmorima i u slobodno vrijeme mogla da se odmaraju, uče, razgovaraju, a sada nam ostaje samo da se cjelokupan prostor ogradi, za šta imamo predračun i naći ćemo sredstva da se i to završi", kazao je Ćurić.

Uz poruku da treba da čuvamo sve ono što se uradi, jer, kako kaže, ovo se ne radi za kratkoročni period, već za decenije koje su pred novim mladim generacijama, on je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci, uz podršku Ambasade Poljske, u ovoj školi otvorena nova zubna ambulanta.

Dodao je da se sredstva planirana budžetom raspoređuju na sve škole u gradu i da se shodno prioritetima rješavaju projekti.

Direktor ove škole Milorad Nadaždin pojasnio je da je ovo tek prvi dio projekta, jer će i na preostalom neiskorištenom prostoru oko škole biti posađeni još veći drvoredi, sveukupno 120 stabala maslina, za koje su se odlučili i zbog njihove dugovječnosti, ali u dogledno vrijeme, kada počnu da rađaju, donosiće i neki prihod ovoj školi.

"Slijedi najprije ograđivanje cjelokupnog školskog zemljišta, a nakon toga imamo u planu da između redova sadnica, gdje smo i ostavili prostor od pet-šest metara, postavimo klupe, dok će nakon realizacije projekta energetske efikasnosti i stavljanja u funkciju nove kotlovnice, na mjestu stare biti izgrađena učionica na otvorenom, što će zaokružiti cjelokupan projekat u jednu prelijepu zelenu oazu", naveo je Nadaždin.

Za nekoliko mjeseci, u vrijeme ljetnog raspusta, planiran je konačni završetak poslova vezanih za energetsku efikasnost ove škole, a finansiraće ih Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije