Gradovi

U ovoj opštini u BiH prošle godine rođeno samo jedno dijete

U ovoj opštini u BiH prošle godine rođeno samo jedno dijete
Foto: Pixabay | U ovoj opštinu u BiH prošle godine rođeno samo jedno dijete

Smješteno u idiličnom pejzažu, na rasksnici putova koji vode za Dalmaciju, Liku, Hercegovinu i Bosnu, ugnijezdilo se Bosansko Grahovo, danas gotovo napušteni grad.

S prosječnom starošću stanovništva većom od 52 godine, po zadnjem popisu, bilo je “najstarija” opština u BiH, a danas je ta brojka vjerojatno i veća.

“Jedan pokazatelj da je to vrlo stara opština, da ne živi puno mladih ljudi – u cijeloj protekloj godini rođeno je samo jedno dijete, a umrlo je 29 osoba”, navodi Diana Mamić, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10.

Brojnost učenika u većini razreda osnovne škole je ispod pedagoških standarda.

“Ovu školsku godinu su upisana 4 učenika prvog razreda. Prethodnu godinu bilo je malo bolje stanje – imamo 5 učenika. Sljedeće godine isto. Sve se vrti oko tog broja 5-6. Za tri godine, recimo, tu je malo veća brojka, njih je 9”, ističe Obrenka Novak, direktorka Osnovne škole Grahovo.

I to sve pod uslovom da ni jedna od tih poridica, u potrazi za boljim životom, ne ode u inostranstvo, a tu su i odlasci zbog školovanja.

“Dobar dio mladih, kad završe srednju školu ovdje, odlazi dalje na školovanje – Banjaluka, Beograd, Sarajevo… Zaista, kako ko gdje ima koga, tamo i odlazi. Ali ona strašna sudbina nas je što se ne rađa mladost, djeca se ne rađaju”, govori opštinski načelnik Uroš Đuran (SNSD).

Iako se uvijek teško živjelo, kažu, prije desetak godina je bilo bolje.

“Bilo je više naroda, bolje se živjelo, bio je veći stočni fond – sad je to sve manje i manje, narod odlazi, omladina odlazi, nema posla. Najveći problem je što nema posla, nema zapošljavanja i mladi su prisiljeni da napuste Bosansko Grahovo”, objašnjava Vojka Benić, povjerenica MZ Preodac.

A, i ono malo privrednika i zanatlija posluje u nemogućim uslovima.

“Te svoje dnevne pazare što moraju da predaju u banku – neko nosi u Drvar, neko u Livno. Da li to ide svaki dan ili svaki drugi dan – zaista ne znam, ali Grahovu nedostaje banka. Niko neće da otvori tu poslovnicu – nema finansijskoga poslovanja da im se to isplati”, upozorava Đuran u izjavi za FTV.

Bosansko Grahovo je iz rata izašlo bez ijednog cijelog krova, razrušeni dječji vrtić žudi za obnovom, a centar grada i danas podsjeća na nedavnu prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije