Gradovi

Pratite nas na Google news

U toku inspekcijski nadzor nad italijanskim otpadom

U toku inspekcijski nadzor nad italijanskim otpadom
Foto: N.N. | U toku inspekcijski nadzor nad italijanskim otpadom
Srna

SARAJEVO - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da je u toku inspekcijski nadzor nad reciklažnim otpadom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu i Drvaru.

On je istakao da će o rezultatima inspekcijskog nadzora spornog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru javnost biti blagovremeno informisana.

Ajdinović je dodao da inspekcijski nadzor vrše Inspekcija za zaštitu životne sredine i Tržišna inspekcija Livanjskog kantona, a sve u korodinaciji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, Inspektoratom urbanističko-građevinske, ekološke, komunalne i stambene inspekcije, kao i sanitarnom inspekcijom.

Stanovnici Bosanskog Grahova blokirali su juče putne pravce prema Drvaru, Livnu i graničnom prelazu Strmica ka Hrvatskoj u znak protesta što je u centar grada istovaren reciklažni otpad iz Italije.

"Hitno zahtijevam da se otpad izmjesti iz Bosanskog Grahova. U pitanju je tekstilni otpad, zbog čega postoji sumnja da se u otpadu nalaze i zaštitne maske", rekao je Srni načelnik opštine Grahovo Milorad Gligić.

Prema njegovim riječima, tri šlepera otpada koji je stigao iz Italije istovareno je u bivšu fabriku obuće "Borac" u samom centru grada, dok se neutvrđena količina otpada nalazi i na lokalnoj deponiji Korita.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je u Drvar u dovezen otpad nepoznatog porijekla na prostoru nekadašnje Panelke i da je s tim u vezi opština preduzela sve neophodne zakonske korake kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj nesavjesni čin.

Sedam šlepera tekstilnog otada iz Italije, identičnog onom koji je istovaren u Bosanskom Grahovu, istovaren je i u krugu nekadašnje fabrike "Grmeč" u Drvaru, rečeno je Srni u ovoj opštini.

Runićeva je navela da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije na dan 16. marta, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće, a na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, izdatog od Ministarstva građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona, izdatog 19. februara. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije