Gradovi

UKC Tuzla vapi za još doktora i medicinskih sestara

UKC Tuzla vapi za još doktora i medicinskih sestara
Foto: N.N. | UKC Tuzla vapi za još doktora i medicinskih sestara

TUZLA - Broj novozaražnih u Tuzlanskom kantonu postepeno raste što popunjava bolničke kapacitete u UKC-u Tuzla iz kojeg su danas zatražili od Skupštine TK da se nađu načini za zapošljavanje većeg broja doktora i medicinskih sestara.

U Tuzlanskom kantonu danas su zabilježene 152 nove pozitivne osobe na korona virus. Ministar zdravstva Božo Jurić predočio je presjek trenutne situacije polsanicima na hitnoj sjednici Skupštine TK te poručio da se mora zatražiti uvođenje obaveznog PCR testa na granici kako se ne bi virus širio.

„ Zadnjih dana dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije na TK. Broj oboljelih, hospitaliziranih i procenat oboljelih u odnosu na procenat testiranih. Nemamo eksponencijalni rast oboljelih, postepen je. Ali nema ni tendecije neke stabilizacije posmatrajući stanje zadnja dva, tri dana.“,pojasnio je Jurić te dodao da za sada nema restriktivnih mjera ali da se situacija pomno prati.

Iz UKC-a Tuzla su kazali da je oko 160 osoba hospitalizirano i 70 % bolničkih kapaciteta popunjeno ali da je ovaj centar za treći val virusa ozbiljno se pripremao u smislu kapaciteta, testiranja i kadrova koji su najveći problem. Stoga je Vahid Jusufović, zatražio od Skupštine da pomogne u zapoišljavanju doktora i medicinskih sestara.

„Najveći nedostatak hronični i prije pandemije su bile medicinske sestre. Ja sam Skupštinu zamolio da pomogne UKC-u i drugim ustanovama. Imamo dovoljno medicinskih sestara na birou. Sistematizacija nam nije popunjena. Postavlja se pitanje kako to finanisijski iznijeti i tu će se morati iznaći sredstva. UKC neće moći u povećanoj potrošnji lijekova u pandemiji, izdvojiti novac iz tekućeg poslovanja“, pojasnio je Jusufović.

Novca ima, smatra, Klub poslanika SDA koji je i tražio hitnu sjednicu te podsjetio na novac koji kanton ima od MMF-a od prošle godine.

„Radi se o 19 miliona KM. To su sredstva koja su operativna i mogu se direktno upotrijebiti kao odgovor na pandemiju. Ponudili smo mjere da se da u zdravstveni sistem, u kupovinu određene opreme, u kupovinu lijeka Heparin koji košta za desetodnevnu terapiju 100 KM. Predlažemo da se dijeli besplatno“, rekao je Šekib Umihanić, poslanik SDA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije