Gradovi

Udruženje "Vive žene": Sigurna kuća put u novi život

Udruženje "Vive žene": Sigurna kuća put u novi život
Foto: Nataša Tadić | Udruženje "Vive žene": Sigurna kuća put u novi život

TUZLA - Udruženje "Vive žene" u Tuzli danas je organizovalo manifestaciju Otvorena vrata Sigurne kuće u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama".

Ove godine je 89 osoba boravilo u Sigurnoj kući, što pokazuje rast broja žrtava nasilja.

Udruženje "Vive žene" već 26 godina provodi aktivnosti zbrinjavanja i rehabilitacije žena i djece kao žrtava ratnog progona i stradanja, te otklanjanju posljedica ratnih trauma, nasilja u porodici i prevenciji svih oblika nasilja i poštivanju ljudskih prava u BiH.

U sklopu Udruženja je Sigurna kuća za smještaj i psihosocijalni tretman žena i djece žrtava nasilja u porodici.  Jedna korisnica kaže da je nakon što je prenoćila vani gola i bosa odlučila prijaviti nasilje u porodici poslije nevjerovatne 43 godine torture i zatražiti pomoć, koju je dobila u Sigurnoj kući.

"Tu sam došla, nisam znala gdje dolazim. Ulaskom u Sigurnu kuću osjetila sam da iza mene ostaje strah. Dobila sam i terapije i brigu. Svi klijenti imaju isti tretman. Ovdje sam dobila novi život. Pobrinuli su se za mene", ispričala je jedna korisnica i dodala da je zahvalna na svemu što je Udruženje učinilo za nju.

Za 20 godina u kući je boravilo više od 1.300 žena i djece. Oko 30 djece je bilo smješteno bez pratnje, a da su bili žrtva nasilja. Posljednjih nekoliko godina prisutan je trend porasta broja korisnika usluga Sigurne kuće i to pokazuje da je ovakva ustanova potrebna društvu.

"Sigurna kuća nije samo smještaj i krov nad glavom za ženu i djece. To jest osiguravanje osnovnih životnih potreba, ali prije svega žrtva dolaskom i boravkom ovdje dobija podršku i sveobuhvatan psihosocijalni tretman koji u konačnici ide u cilju njenog oporavka, suočavanja s nasiljem, prilagođavanjem novom načinu života i pronalasku puta izlaska iz nasilja", izjavila je Danijela Huremović, koordinatorica Sigurne kuće.

Tuzlanski kanton od ove godine preuzeo je finansiranje 30% troškova funkcioniranja Sigurne kuće, dok se još čeka da i Federacija BiH ispuni svoju zakonsku obavezu i osigura preostalih 70% sredstava.

Rad Sigurne kuće podržavaju i gradovi Tuzla, Gračanica i Živinice te općine Banovići i Kladanj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije