Gradovi

Udžbenici i školski pribor za učenike romske nacionalne manjine

Udžbenici i školski pribor za učenike romske nacionalne manjine
Foto: prijedorgrad.org | Udžbenici i školski pribor za učenike romske nacionalne manjine

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas prijedorskom Udruženju Roma poklon pakete za učenike romske nacionalnosti, što je godinama redovna aktivnost Gradske uprave početkom školske godine.

"U osnovnim školama u Prijedoru ima 56 djece Roma. Budući da Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje udžbenike za svu djecu prvog i drugog razreda, tako smo mi dodijelili udžbenike i školski pribor za 44 romske djece uzrasta od trećeg razreda naviše", rekao je Đaković novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Roma.

On je podsjetio da Gradska uprava pomaže romsku populaciju i u raznim drugim situacijama i gdje je to moguće, izrazivši zadovoljstvo brojem romske djece koja pohađaju škole.

"Većina ih u Prijedoru i završi osnovnu školu, neki i srednju, a neki i dalje od toga. Grad je posvetio značajnu pažnju školovanju Roma kako bi im se olakšalo zapošljavanje i razbio stereotip da su nekvalifikovana radna snaga", naveo je Đaković.

On je pozvao roditelje romske djece da podstiču i motivišu školovanje svojih potomaka kako bi njihova generacija imala bolje životne uslove od roditelja.

Predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević zahvalio je Gradskoj upravi na redovnoj donaciji, rekavši da u osnovnim školama ima 56 Roma, a u srednjim četvoro.

"Grad svake godine obezbjeđuje udžbenike i školski pribor za najbrojniju i najugroženiju nacionalnu manjinu u Prijedoru, a mi insistiramo na školovanju kao preduslovu integracije Roma u društvo", istakao je Salešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije