Gradovi

Ugostitelji traže duže radno vrijeme i dozvolu za više gostiju

Ugostitelji traže duže radno vrijeme i dozvolu za više gostiju
Foto: N.N. | Ugostitelji traže duže radno vrijeme i dozvolu za više gostiju

TREBINJE- Situacija u hotelijerstvu i turizmu uopšte je bolja u Trebinju, nego li u Banjaluci, ali ni u trebinjskom turizmu situacija nije bi približna onoj koja se u ovoj godini očekivala, zbog čega je potrebno u cijeloj Republici Srpskoj preduzeti adekvatne mjere da se posljedice ublaže.

Ovo je zaključeno danas u Trebinju na sastanku koji je za privredna društva iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva, pružalaca usluga smještaja i posluživanja hrane i pića organizovala Privredna komora RS, gdje je zauzet jedinstven stav da je neophodno preduzeti mjere koje bi barem ublažile trenutno stanje.

„Mi ne možemo nikoga obavezati da poštuje naše zaključke, već da ih prenesemo nadležnim institucijama, pa ćemo već iduće sedmice imati sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo, kako bi se produžio rad ugostiteljskih objekata, a druge predložene mjere ćemo prenijeti Vladi RS, tražeći da se, prije svega subvencijama i donacijama države, očuva zaposlenost“, kazao je Goran Račić, predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka.

On je pojasnio da je, pored produženja radnog vremena preko 23 sata, potrebno dozvoliti i povećanje broja gostiju, kako bi se što više pokrili troškovi, ali je neophodno i da sami ugostitelji u svoju ponudu što više uvrste proizvode iz Republike Srpske, kako bi se očuvala i proizvodnja hrane i pića. 

Osvrćući se i na kampanju podjele vaučera stanovništvu Republike Srpske, Račić je kazao da je akcija u Trebinju imala dobar odaziv, a očekuje se i povećanje toga broja u idućem mjesecu.

„Vaučeri su i kod nas krenuli, što smatram jednim dobrim potezom, jer smo do sada realizovali preko 200 vaučera, ali sa tendencijom da će se oni u narednom mjesecu mnogo više trošiti“, kazao je direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Zoran Čančar, dodavši da i pored svega nemaju ni izbliza broj gostiju koji su očekivali.

Napomenuvši da su u posljednjem periodu poboljšali sveukupnu uslugu, uradivši dosta na infrastrukturi i povećanju broja smještajnih jedinica, on je precizirao da su ostali bez 10.000 noćenja, što su morali kompenzirati redukcijama gdje god su one bile moguće, a najviše u broju sezonske radne snage.

Tvrdi da  stalni radnici nisu dobijali otkaze, ali zato rade i po nekolika poslova.

Bojan Vučurević iz trebinjskog „Grada sunca“,kaže da je u ovom kompleksu trenutno stanje zadovoljavajuće, a da je popunjenost kapaciteta 80%, ali se nadaju i trendu povećanja, pa očekuju sezonu do sredine septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije